Промени

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
| починал-място=[[София]], [[България]]
}}
'''Стоян Бъчваров''' е [[България|български]] драматичен [[актьор]], един от пионерите на българския национален [[театър]]., Играетой ве различнидиректор театрина в странататеатър, врежисьор [[Народени театър|Народнияактьор. театър]]Родът вму [[София]], ае презот [[1921Медвен]] създава Варненския общински театър, днес носещ неговото имеКотелско.
Играе в различни театри в страната, в [[Народен театър|Народния театър]] в [[София]], а през [[1921]] създава Варненския общински театър, днес носещ неговото име.
 
Във Варна той събира трупа и репетициите започват на 13 февруари 1921 г. Първата премиера е на 12 март. Спектакълът е "Инстинктът" на Анри Кестмекер. След него поставят "Врагове" на Максим Горки, "Фарисеи" на Бърнард Шоу, "Жестокият благодетел" от Карло Голдони. Една от най-силните и най-обсъждани роли на Стоян Бъчваров остава тази на Едип.
'''Стоян Бъчваров''' е [[България|български]] драматичен [[актьор]], един от пионерите на българския национален [[театър]]. Играе в различни театри в страната, в [[Народен театър|Народния театър]] в [[София]], а през [[1921]] създава Варненския общински театър, днес носещ неговото име.
 
След смяната на властта в общината, Бъчваров е освободен от длъжност. Той остава във Варна и заедно с повечето от актьорите от трупата си поставят пиеси на сцената на зала "Ранков". Наричат се Театър "Пробуда".
 
Връщат го в общинския театър за кратко през 1922 г., а след 9 юни 1923 г. Стоян Бъчваров окончателно е принуден да напусне и театъра, и града. Умира в София през 1949 г.
 
По-важни негови роли са Тартюф (''„Тартюф“'' от [[Молиер]]), Щастливцев (''„Лес“'' от [[Островски|А. Н. Островски]]), Лука (''„На дъното“'' от [[Максим Горки]]) и други. Постижения са участията му в киното – Хитър Петър в ''„Хитър Петър и Настрадин Ходжа“'' (1939) и Хаджи Генчо в ''„Българи от старо време“'' (1945, режисьор Д. Минков) и други.
 
==Семейство==
Женен е за Коля (Николина), също актриса. Заедно имат 2 деца - Вили и Крум.
Братът на Стоян Бъчваров, Димо е първият кмет на село [[Медвен]] след Освобождението. <ref>[http://segabg.com/online/article.asp?issueid=856&sectionid=18&id=00001 Интервю с Грациела Бъчварова пред в-к "Сега"]</ref>
 
Правнук на Стоян Бъчваров е известния актьор [[Ути Бъчваров]].
== Източници ==
<references />
 
==Външни препратки==
21 654

редакции

Навигация