Разлика между версии на „Пенджаб (Пакистан)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
(Нова страница: дясно|мини|Пенджаб на картата на Пакистан '''Пенджаб''' е провинция в [[Пакиста...)
 
Пенджаб е втората по големина провинция след [[Белуджистан]] с площ от 205 344 км². Разположена е в североизточната част на страната. Близо 60% от пакистанците живеят в провинцията, която освен най-многочислена (над 92 милиона души) е и най-гъстонаселената (397 души на кв. километър).
 
Релефът е равнинен, доминиран от плодородни речни долини. През провинцията от север на юг текат пет големи реки - [[Инд]], [[СатледжСутледж]], [[Ченаб]], [[Рави]] и [[Джелам]]. В югоизточната част на Пенджаб се намира пустинята [[Тар]].
 
Климатът на Пенджаб е разнообразен. Зимите обикиновено са студени, с чести валежи. Пролетта продължава до средата на април, след което идва времето на горещото лято. Юни и юли с анай-горещите месеци в годината, когато температурата често достига до 46 °С. Температурен рекорд е регистриран през [[1993]] в [[Мултан]], когато са измерени 54 °С. През август започва [[Дъждовен сезон|дъждовния сезон]] , известен като ''барсат'', който носи някакво облекчение, но лятото продължава с пълна сила чак до края на октомври.

Навигация