Женска полова система: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Изтриване: en:Female reproductive system
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Женската полова система''' ({{lang-la|Systema genitalis feminina}}) е съвкупност от [[анатомия|анатомични]] [[орган (анатомия)|органи]] при [[животни]]те и [[човек]]а.
'''Женската полова система''' ({{lang-la|Systema genitalis feminina}}) е съвкупност от [[анатомия|анатомични]] [[орган (анатомия)|органи]] при [[животни]]те и [[човек]]а. Основните органи на женската полова система са женските полови жлези и [[матка]]та. Разположени са в долната част на коремната кухина.


==Яйчниците==
Женските полови жлези се наричат [[яйчници]]. Яйчниците са два, с овална форма и големина 4-5 см. Когато жената е в полова зрялост, всеки месец в един от яйчниците узрява една [[яйцеклетка]]. Тогава се раждат [[двуяйчни близнаци]].

==Матката==
[[Матка]]та е кух орган с форма на круша. Изградена е главно от мускулна тъкан. В нея се развива [[зародиш]]ът. Част от вътрешната й повърхност участва в образуването на [[плацента]]та. Плацента се образува само когато жената е бременна. Чрез нея се осъществява връзката между майчиния организъм и [[зародиш]]а. Изграждането й започва през третата седмица от началото на бременността и продължава до края на третия месец. Ако тя не се образува правилно, детето може да се роди с увреждания. [[Плацента]]та се свързва със зародиша чрез пъпната връв. Пъпната връв е сноп от [[кръвоносни съдове]], които свързват големия кръг на кръвообращение на майката и кръвообращението на [[зародиш]]а. Чрез плацентата зародишът получава [[кислород]]. и хранителни вещества и изхвърля [[въглероден диоксид]] и [[урея]] с помощта на майчиния организъм.

==Основна Функция==
Основната функция на женската полова система е производството на женските [[гамета|гамети]] - [[яйцеклетка|яйцеклетките]]. След това женският индивид:
Основната функция на женската полова система е производството на женските [[гамета|гамети]] - [[яйцеклетка|яйцеклетките]]. След това женският индивид:
*отделя яйцеклетките в околната среда, където те се срещат с мъжките [[гамета|гамети]] - [[сперматозоид]]ите и получените от [[оплождане]]то организми се развиват напълно самостоятелно - [[Риби]];
*отделя яйцеклетките в околната среда, където те се срещат с мъжките [[гамета|гамети]] - [[сперматозоид]]ите и получените от [[оплождане]]то организми се развиват напълно самостоятелно - [[Риби]];

Версия от 12:44, 1 април 2010

Женската полова система (Шаблон:Lang-la) е съвкупност от анатомични органи при животните и човека. Основните органи на женската полова система са женските полови жлези и матката. Разположени са в долната част на коремната кухина.

Яйчниците

Женските полови жлези се наричат яйчници. Яйчниците са два, с овална форма и големина 4-5 см. Когато жената е в полова зрялост, всеки месец в един от яйчниците узрява една яйцеклетка. Тогава се раждат двуяйчни близнаци.

Матката

Матката е кух орган с форма на круша. Изградена е главно от мускулна тъкан. В нея се развива зародишът. Част от вътрешната й повърхност участва в образуването на плацентата. Плацента се образува само когато жената е бременна. Чрез нея се осъществява връзката между майчиния организъм и зародиша. Изграждането й започва през третата седмица от началото на бременността и продължава до края на третия месец. Ако тя не се образува правилно, детето може да се роди с увреждания. Плацентата се свързва със зародиша чрез пъпната връв. Пъпната връв е сноп от кръвоносни съдове, които свързват големия кръг на кръвообращение на майката и кръвообращението на зародиша. Чрез плацентата зародишът получава кислород. и хранителни вещества и изхвърля въглероден диоксид и урея с помощта на майчиния организъм.

Основна Функция

Основната функция на женската полова система е производството на женските гамети - яйцеклетките. След това женският индивид:

Вижте също

Шаблон:Анатомия-мъниче Шаблон:Размножаване-мъниче