Луминесценция: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Физик (беседа | приноси)
Физик (беседа | приноси)
Ред 45: Ред 45:
<references />
<references />
Забавни опити по физика, Драгия Иванов, изд. Просвета
Забавни опити по физика, Драгия Иванов, изд. Просвета

Превод от английската статия за луминесценцията
Превод от английската статия за луминесценцията



Версия от 18:10, 6 април 2010

Луминол и хемоглобин - пример за хемилуменисценция
Пример за биолуминесценция
Фосфоресценция
Луминесцентната светлина на този часовник дава възможност да се види колко е часа в тъмното.

Луминесценция е излъчване на светлина от частиците на дадено вещество (атоми, йони или молекули). Под действие на различни външни фактори частиците получават енергия и преминават в така нареченото възбудено състояние. Това е неустойчиво състояние и затова те се връщат в първоначалното си устойчиво състояние, при което те не светят. При процеса частиците излъчват порция (квант) светлина. Но тъй като техния брой е огромен, светенето продължава секунди, минути или дори часове. Веществата, излъчващи луминесцентна светлина, се наричат луминофори.

Тази светлина е студена, тъй като не се дължи на топлинното действие на частиците. Луминесценцията се дели на фосфоресценция (при нея светеното е кратко) и флуоресценция (светенето е дълго).

Видове луминесценция

Има много видове луминесценция. Сега ще разгледаме някои видове луминесценция.

Електролуминесценцията е оптично и електрично явление, при което някои вещества излъчват светлина при протичане на електричен ток през тях. Приложение намира в луминесцентните лампи. Как обаче светят? Живачните пари в вътрешността на лампата излъчват ултравиолетова светлина, която възбужда луминофора и той започва да излъчва видима светлина.

Катодолуминесценцията е предизвикана от облъчване с бързи електрони. Приложение намира в телевизията (по-точно в телевизионния екран).

Радиолуминесценцията е явление, при което луминесценцията е предизвикана в материала от бомбардирането му с йонизиращо лъчение. Приложение е намирало в старите часовници, където за радиоактивно вещество се е използвал радият. Но днес часовниците не използват тази технология от съображение за сигурност.

Фотолуминесценцията е светене под въздействие на светлината. Днешните часовници използват именно тази луминесценция, като през деня луминофорите се възбуждат под действие на виолетовия и ултравиолетовия диапазон на светлината, а през нощта излъчват светлина.

Хемилуминесценцията е светене, използващо енергията на химична реакция. Биолуминесценцията, благодарение на която светят светулките, гниещата дървесина и планктонът, е частен случай на хемилуминесценцията.

Пример за биолуминесценция

Има и други видове луминесценция, които само ще изброим.

Сонолуминесценциятасе предизвиква от звукове с високи честоти;

Кристалолуминесценцията е светене, съпровождащо процеса на кристализация;

Термолуминесценцията не се дължи на топлинното движение на частиците,а възниква при нагряване;

Механолуминесценцията е излъчване на светлина в резултат на механично въздействие върху твърдо тяло. Тя бива:

- Фрактолуминесценция - причинена от напрежение, което предизвиква счупване;

- Триболуминесценция – предизвикана от триене, смачкване, раздробяване на луминофори. Предизвиква се от електрически заряди, преминаващи между образуваните наелектризирани частици – светлината на разряда предизвиква фотолуминесцинция на луминофора.

- Пиезолуминесценцията се предизвиква от налягането, което води до еластична деформация.


Източници

Забавни опити по физика, Драгия Иванов, изд. Просвета

Превод от английската статия за луминесценцията

Вижте също