Франкфуртер Алгемайне Цайтунг: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Peyodp (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Peyodp (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 8: Ред 8:


В момента Франкфуртер Алгемайне Цайтунг се издава изцяло чрез дигитални технологии.
В момента Франкфуртер Алгемайне Цайтунг се издава изцяло чрез дигитални технологии.



== Профил ==
== Профил ==

Версия от 11:34, 7 април 2010

Редакторският офис на Франкфуртер Алгемайне Цайтунг във гр. Франкфурт, Германия

"Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (на немски: Frankfurter Allgemeine Zeitung, в превод Общественият вестник на Франкфурт) е национален вестник на Германия, открит през 1949 год. Нов брой се публикува всеки ден от централата му във Франкфурт на Майн. Изданието на вестника, което излиза в неделя се нарича Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг (на немски: Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung в превод Общественият неделен вестник на Франкфурт). Основният делничен формат на вестника е в тирац 366 844 (2008) и е със дясно-центристики или консервативни убеждения. Вестникът не се редактира самостоятелно от един редактор, а от група от петима. Това е германският вестник с най-големи продажби извън територията на страната, в която се продава. Редакторите твърдят, че всеки ден Франкфуртер Алгемайне Цайтунг се изнася в 148 страни.

История

Първото издание на Франкфуртер Алгемайне Цайтунг излиза на 1 ноември 1949, като неговият създател е Ерих Велтер. Преди това някои от неговите редактори са били работели за Франкфуртер Цайтунг, който е бил спрян през 1943.

По традиция много от заглавията във Франкфуртер Алгемайне Цайтунг са били в общоприетия за онези времена едър украсен готически шрифт и без снимки на заглавната страница. Едно от редките изключения са били снимката на празнуващите пред Райхстага в Берлин граждани по случая Деня на Обединението на 4 октомври 1990 и тези от атаките в Световния Търговски Център в САЩ на 11 септември 2001. На 5 октомври 2007 Франкфуртер Алгемайне Цайтунг променя своя традиционен облик и включва цветни снимки на първата страница и премахва готическия шрифт.

В момента Франкфуртер Алгемайне Цайтунг се издава изцяло чрез дигитални технологии.

Профил

Франкфуртер Алгемайне Цайтунг е един от малкото високо ценени национални вестници в Германия (заедно със преките си конкуренти Зюдойче Зайтунг, Ди Велт и Франкфуртер Рундшау). Той има повече чуждестранни кореспонденти от който и да е европейски вестник.

Франкфуртер Алгемайне Цайтунг рекламира своя облик, като такъв, който кара своите читетели да мислят. Политическата ориентация на вестника е класически либериализъм. Внушават се консервативни виждания чрез предоставяне на трибуна на коментатори с разлини виждания. Но всъщност фейлетонът и някои от другите рубрики в неделното издание на вестника не може да се каже, че са точно консервативни или либерални.