Соломония Сабурова: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Варлаам Московски
м Робот Добавяне: ja:ソロモニヤ・サブーロヴァ
Ред 54: Ред 54:
[[en:Solomonia Saburova]]
[[en:Solomonia Saburova]]
[[fr:Solomonia Iourievna Sabourova]]
[[fr:Solomonia Iourievna Sabourova]]
[[ja:ソロモニヤ・サブーロヴァ]]
[[ru:Сабурова, Соломония Юрьевна]]
[[ru:Сабурова, Соломония Юрьевна]]

Версия от 00:00, 13 април 2010

Преподобна София Суздалска (Соломония Сабурова)
велика московска княгиня
Лични данни
Роденаок. 1490
Починала14 август 1542 г.
Предшествана отСофия Палеологина
Наследена отЕлена Глинская
Семейство
БракВасилий III
БащаЮрий Константинович Сабуров
МайкаКатерина Асенина Закария
Преподобна София Суздалска (Соломония Сабурова) в Общомедия

Преподобна София Суздалска, известна още като княгиня Соломония Юриевна Сабурова (ок. 1490-1542), е руска светица и велика московска княгиня, съпруга на московския княз Василий III.

Произход и живот

Соломония е потомка на татарски хански род. Баща ѝ е Юрий Константинович Сабуров, благородник, който е издигнат в ранг боляр след омъжването на Соломония за великия княз. Рано губи майка си и е отгледана от леля си Евдокия Ивановна (сестра на баща ѝ). Отличава се с доброта и набожност.

Соломония е избрана за съпруга на Василий III измежду 1500 благороднички, поканени за целта в двора. На 4 септември 1505 г. Соломония и Василий са венчани от митрополит Симон в Успенския събор в Москва в присъствието на бащата на младоженеца Иван III. След двадесет години бездетен брак Василий, получавайки подкрепата на митрополит Данаил и болярите, решава да се разведе със Соломония. Против развода се обявяват митрополит Варлаам Московски, Василий Патрикиев и преподобния Максим Грек.

През ноември 1525 г. бракът между Василий и Соломония бил разтрогнат. На 25 ноември 1525 г. Соломония е отведена в Московския Рождественски манастир, където е принудена да се замонаши под името София. Подобен развод с насилствено замонашване на бившата съпруга на владетеля се оказва безпредседентен за руската история и служи за пример при разводите на следващите руски владетели от Рюриковата и Романова династии. Разводът на Василий е посрещнат с голямо обществено неудобрение.

Малко по-късно София е преместена в Покровския манастир в Суздал. Някои историци смятат, че по време на регентството на втората съпруга на Всилий III, Елена Глинска, София е отведена в Каргопол, а след това отново е върната в Суздал. След 17 години праведен монашески живот София умира на 14 август 1542 г. в Суздалския манастир.

Канонизация

След смъртта на бившата княгиня бързо се разнася мълвата за нейната святост. В посланията си към Иван Грозни, княз Андрей Крубский я нарича преподобна мъченица. При цар Фьодор, сина на Иван Грозни, София вече била почитана като светица. Според преданията, на гроба ѝ в Суздал се извършвали чудотворни изцеления, а през 1609 г. по време на нашествието на поляците София спасила Суздал от разорение, като се явила в ужасяващ вид пред командира на полския отряд, пратен срещу града. От страх ръката на командира се парализирала и той дал клетва, че ще пощади града и манастира.

През 1650 г. патриарх Йосиф разрешил на суздалския архиепископ да почита София като светица. В средата на XVIII в. бил повдигнат и въпросът за канонизацията ѝ. Нейната икона, нарисувана още през XVII в., се съхранява в Покровския манастир. През 1916 г. с решение на Светия синод на Руската православна църква името на София Суздалска е внесено в църковния календар. Със специален указ на патриарх Пимен през 1986 г. Руската православна църква започва официално да почита паметта на преподобна София Суздалска.

Мощите на княгинята се съхраняват в Суздалския Покровски манастир.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Сабурова, Соломония Юрьевна“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​