Птолемей V: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Нова страница: {{редактирам}} {{Биография инфо | име = Птолемей V Епифан | портрет = Tetradrachm_Ptolemy_V.jpg | п...
 
Редакция без резюме
Ред 7: Ред 7:
| описание =
| описание =
| наставка =
| наставка =
| роден-дата = 210 пр.н.е.
| роден-дата = октомври 210 пр.н.е.
| роден-място =
| роден-място =
| починал-дата = 180 пр.н.е
| починал-дата = 180 пр.н.е
Ред 15: Ред 15:
'''Птолемей V Епифан''' ({{lang-el|Πτολεμαίος Ε' Επιφανής}}) е владетел на Елинистически Египет в периода 205 пр.н.е.-180 пр.н.е. Представител на династията на [[Птолемеи]]те. Син е на [[Птолемей IV]] и негова съпруга и сестра [[Арсиноя III]].
'''Птолемей V Епифан''' ({{lang-el|Πτολεμαίος Ε' Επιφανής}}) е владетел на Елинистически Египет в периода 205 пр.н.е.-180 пр.н.е. Представител на династията на [[Птолемеи]]те. Син е на [[Птолемей IV]] и негова съпруга и сестра [[Арсиноя III]].


От ноември 205 пр.н.е. той е съвладетел на баща си. През 204 пр.н.е. [[Птолемей IV]] и съпругата му са убити от съветниците на баща му (Сосибий и Агатокъл). Година след това те са заменени от Телеполем, а по-късно от Аристомен.
Синът на Птолемей IV наследява баща си, когато той е само на 5 & и прекарва голяма част от времето си като пешка в интригите на съветници на баща си (Сосибий и Агатокъл), който убиват майка му.


==Сирийски войни==
==Пета сирийска война==
Сключеният от [[Птолемей IV]] мир със Селевкидите трае 14 години. През това време Антиох си възвръща всичките източни провинции (чак до Вавилон) и се сдобива с титлата Антиох Велики.
Сключеният от [[Птолемей IV]] мир със [[Селевкиди]]те трае 14 години. През това време Антиох си възвръща всичките източни провинции (чак до Вавилон) и се сдобива с титлата Антиох Велики.
Като научава за смъртта на Птолемей IV, Антиох решава, че е благоприятен момент да отнеме от Египет територии.


Той сключва съюз с македонския цар Филип. Походът му се подкрепя и от евреите, които са недоволни от тираничното управление на Птолемей IV. Те доставят продоволствие на сирийските войски, прогонват от Ерусалим египетския гарнизон и улесняват Антиох да завоюва Келесирия. Така в 202 пр.н.е. Юдея става сирийска провинция и преминава под владичеството на Селевкидите.
През около 204 пр.н.е. той сключва съюз с македонския цар [[Филип]] за подялба на Египет. Походът на Антиох се подкрепя и от евреите, които са недоволни от тираничното управление на Птолемей IV. Те доставят продоволствие на сирийските войски, прогонват от Ерусалим египетския гарнизон и улесняват Антиох да завоюва Келесирия. Така в 202 пр.н.е. Юдея става сирийска провинция и преминава под владичеството на Селевкидите.


Птолемей изпраща срещу Антиох него своя пълководец Скопас, който успява да завземе много сирийски градове и да върне Юдея. През 198 пр.н.е. Антиох разбива Скопас и унищожава голяма част от египетската войска<ref>[[Йосиф Флавий]]. [http://www.vehi.net/istoriya/israil/flavii/drevnosti/index.html Юдейски древности] ;12;3;3</ref>. След това Антиох сключва съюз с Птолемеите и му дава за съпруга своята дъщеря [[Клеопатра I]]. Като зестра получава и [[Келесирия]], [[Финикия]], и [[Юдея]]<ref>[[Йосиф Флавий]].
Птолемей изпраща срещу Антиох него своя пълководец Скопас, който успява да завземе много сирийски градове и да върне Юдея. През 198 пр.н.е. Антиох разбива Скопас и унищожава голяма част от египетската войска<ref>[[Йосиф Флавий]]. [http://www.vehi.net/istoriya/israil/flavii/drevnosti/index.html Юдейски древности] ;12;3;3</ref>.

През 197/196 пр.н.е. Птолемей потушава въстание в Делтата на Нил.

На 26 март 196 се извършва традиционната коронация на Птолемей в [[Мемфис]]. Той приема името Епифан "Господ го разкрива"; египетските жреци издават постановление за култ към младия цар. (известно от [[Розетски камък|Розетският камък]])

След това Антиох сключва съюз с Птолемей V и му дава за съпруга своята дъщеря [[Клеопатра I]]. Като зестра той получава и [[Келесирия]], [[Финикия]], и [[Юдея]]<ref>[[Йосиф Флавий]].
[http://www.vehi.net/istoriya/israil/flavii/voina/index.html Юдейска война] / перевод Я. Л. Чертка 1900 г., с введением и примечанием переводчика. ;12;4;1)</ref>.
[http://www.vehi.net/istoriya/israil/flavii/voina/index.html Юдейска война] / перевод Я. Л. Чертка 1900 г., с введением и примечанием переводчика. ;12;4;1)</ref>.

С Клеопатра имат поне 3 деца: Клеопатра II (около 189 пр.н.е.), Птолемей VI (186 пр.н.е.), Птолемей VIII (182/181 пр.н.е.)
През 182 пр.н.е. Птолемей възнамерява да нападне Селевкидите. За да се избегне тази война, е убит.


==Други==
==Други==
Именно на Птолемей V е посветен надписа на [[Розетски камък|Розетският камък]].


Едно постановление на Птолемей V, чиято цел е възстановяване на македонския контрол върху Горен Египет помага за разгадаването на всички надписи в древен Египет. За това е изсечен в гръцки &amp; два египетски скриптове (йероглифи &amp; народен) на Стела издигнат в Мемфис. Фрагмент от този паметник е случайно открита в Рашид (Розета) в делтата на Нил от войските на Наполеон през 1799&nbsp;г.. Така че, благодарение на пропагандата на Птолемей през 19 век британски и френски учени (Томас Юнг &amp; Жан-Франсоа Шамполион) успяват да разчетат египетската писменост.
Постановлението от 196 пр.н.е., чиято цел е възстановяване на македонския контрол върху Горен Египет помага за разгадаването на всички надписи в древен Египет. Фрагмент от този паметник е случайно открита в Рашид (Розета) в делтата на Нил от войските на Наполеон през 1799&nbsp;г. (т.нар.[[Розетски камък]]). Така че, благодарение на този надпис, през 19 век британски и френски учени (Томас Юнг &amp; Жан-Франсоа Шамполион) успяват да разчетат египетската писменост.


[[Image:Ptolemaic-Empire 200bc.jpg|thumb|left|300px|Империята на Птолемеите през 200 пр.н.е, по времето на Птолемей V (преди 2-та инвазия на Антиох III).]]
[[Image:Ptolemaic-Empire 200bc.jpg|thumb|left|300px|Империята на Птолемеите през 200 пр.н.е, по времето на Птолемей V (преди 2-та инвазия на Антиох III).]]
Ред 35: Ред 42:
== Източници ==
== Източници ==
<references />
<references />


{{Древен Египет-мъниче}}





Версия от 14:37, 20 април 2010

Птолемей V Епифан
Тетрадрахма, изобразяваща Птолемей V
Тетрадрахма, изобразяваща Птолемей V

Роден
октомври 210 пр.н.е.
Починал
180 пр.н.е
Семейство
РодПтолемеи
БащаПтолемей IV
МайкаАрсиноя III
СъпругаКлеопатра I
ДецаКлеопатра II
Птолемей VI
Птолемей VIII
Птолемей V Епифан в Общомедия

Птолемей V Епифан (Шаблон:Lang-el) е владетел на Елинистически Египет в периода 205 пр.н.е.-180 пр.н.е. Представител на династията на Птолемеите. Син е на Птолемей IV и негова съпруга и сестра Арсиноя III.

От ноември 205 пр.н.е. той е съвладетел на баща си. През 204 пр.н.е. Птолемей IV и съпругата му са убити от съветниците на баща му (Сосибий и Агатокъл). Година след това те са заменени от Телеполем, а по-късно от Аристомен.

Сирийски войни

Сключеният от Птолемей IV мир със Селевкидите трае 14 години. През това време Антиох си възвръща всичките източни провинции (чак до Вавилон) и се сдобива с титлата Антиох Велики.

През около 204 пр.н.е. той сключва съюз с македонския цар Филип за подялба на Египет. Походът на Антиох се подкрепя и от евреите, които са недоволни от тираничното управление на Птолемей IV. Те доставят продоволствие на сирийските войски, прогонват от Ерусалим египетския гарнизон и улесняват Антиох да завоюва Келесирия. Така в 202 пр.н.е. Юдея става сирийска провинция и преминава под владичеството на Селевкидите.

Птолемей изпраща срещу Антиох него своя пълководец Скопас, който успява да завземе много сирийски градове и да върне Юдея. През 198 пр.н.е. Антиох разбива Скопас и унищожава голяма част от египетската войска[1].

През 197/196 пр.н.е. Птолемей потушава въстание в Делтата на Нил.

На 26 март 196 се извършва традиционната коронация на Птолемей в Мемфис. Той приема името Епифан "Господ го разкрива"; египетските жреци издават постановление за култ към младия цар. (известно от Розетският камък)

След това Антиох сключва съюз с Птолемей V и му дава за съпруга своята дъщеря Клеопатра I. Като зестра той получава и Келесирия, Финикия, и Юдея[2].

С Клеопатра имат поне 3 деца: Клеопатра II (около 189 пр.н.е.), Птолемей VI (186 пр.н.е.), Птолемей VIII (182/181 пр.н.е.) През 182 пр.н.е. Птолемей възнамерява да нападне Селевкидите. За да се избегне тази война, е убит.

Други

Постановлението от 196 пр.н.е., чиято цел е възстановяване на македонския контрол върху Горен Египет помага за разгадаването на всички надписи в древен Египет. Фрагмент от този паметник е случайно открита в Рашид (Розета) в делтата на Нил от войските на Наполеон през 1799 г. (т.нар.Розетски камък). Така че, благодарение на този надпис, през 19 век британски и френски учени (Томас Юнг & Жан-Франсоа Шамполион) успяват да разчетат египетската писменост.

Империята на Птолемеите през 200 пр.н.е, по времето на Птолемей V (преди 2-та инвазия на Антиох III).

Източници

  1. Йосиф Флавий. Юдейски древности ;12;3;3
  2. Йосиф Флавий. Юдейска война / перевод Я. Л. Чертка 1900 г., с введением и примечанием переводчика. ;12;4;1)