Луминесценция: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Физик (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 3: Ред 3:
[[Картинка:Phosphoreszenz-wikipedia.jpg|150px|thumb|Фосфоресценция]]
[[Картинка:Phosphoreszenz-wikipedia.jpg|150px|thumb|Фосфоресценция]]
[[Картинка:Luminescent paint pigment applied on a diver’s watch to make it readable in low light conditions..jpg|thumb|right|250px|Луминесцентната светлина на този часовник дава възможност да се види колко е часа в тъмното.]]
[[Картинка:Luminescent paint pigment applied on a diver’s watch to make it readable in low light conditions..jpg|thumb|right|250px|Луминесцентната светлина на този часовник дава възможност да се види колко е часа в тъмното.]]
'''Луминесценция''' е излъчване на светлина от частиците на дадено вещество ([[:атоми]], [[:йони]] или [[:молекули]]). Под действие на различни външни фактори частиците получават енергия и преминават в така нареченото [[:възбудено състояние]]. Това е '''неустойчиво състояние''' и затова те се връщат в първоначалното си''' устойчиво състояние''', при което те не светят. При процеса частиците излъчват порция (квант) светлина. Но тъй като техния брой е огромен, светенето продължава секунди, минути или дори часове.
'''Луминесценция''' е излъчване на светлина от частиците на дадено вещество ([[:атоми]], [[йон|йони]] или [[:молекули]]). Под действие на различни външни фактори частиците получават енергия и преминават в така нареченото [[:възбудено състояние]]. Това е '''неустойчиво състояние''' и затова те се връщат в първоначалното си''' устойчиво състояние''', при което те не светят. При процеса частиците излъчват порция (квант) светлина. Но тъй като техния брой е огромен, светенето продължава секунди, минути или дори часове.
Веществата, излъчващи луминесцентна светлина, се наричат '''луминофори'''.
Веществата, излъчващи луминесцентна светлина, се наричат '''луминофори'''.



Версия от 16:26, 20 април 2010

Луминол и хемоглобин - пример за хемилуменисценция
Пример за биолуминесценция
Фосфоресценция
Луминесцентната светлина на този часовник дава възможност да се види колко е часа в тъмното.

Луминесценция е излъчване на светлина от частиците на дадено вещество (атоми, йони или молекули). Под действие на различни външни фактори частиците получават енергия и преминават в така нареченото възбудено състояние. Това е неустойчиво състояние и затова те се връщат в първоначалното си устойчиво състояние, при което те не светят. При процеса частиците излъчват порция (квант) светлина. Но тъй като техния брой е огромен, светенето продължава секунди, минути или дори часове. Веществата, излъчващи луминесцентна светлина, се наричат луминофори.

Тази светлина е студена, тъй като не се дължи на топлинното действие на частиците. Луминесценцията се дели на фосфоресценция (при нея светеното е кратко) и флуоресценция (светенето е дълго).

Видове луминесценция

Има много видове луминесценция. Сега ще разгледаме някои видове луминесценция.

Електролуминесценцията е оптично и електрично явление, при което някои вещества излъчват светлина при протичане на електричен ток през тях. Приложение намира в луминесцентните лампи. Как обаче светят? Живачните пари в вътрешността на лампата излъчват ултравиолетова светлина, която възбужда луминофора и той започва да излъчва видима светлина.

Катодолуминесценцията е предизвикана от облъчване с бързи електрони. Приложение намира в телевизията (по-точно в телевизионния екран).

Радиолуминесценцията е явление, при което луминесценцията е предизвикана в материала от бомбардирането му с йонизиращо лъчение. Приложение е намирало в старите часовници, където за радиоактивно вещество се е използвал радият. Но днес часовниците не използват тази технология от съображение за сигурност.

Фотолуминесценцията е светене под въздействие на светлината. Днешните часовници използват именно тази луминесценция, като през деня луминофорите се възбуждат под действие на виолетовия и ултравиолетовия диапазон на светлината, а през нощта излъчват светлина.

Хемилуминесценцията е светене, използващо енергията на химична реакция. Биолуминесценцията, благодарение на която светят светулките, гниещата дървесина и планктонът, е частен случай на хемилуминесценцията.

Пример за биолуминесценция. В случая гъбата свети с мека зелена светлина.

Има и други видове луминесценция, които само ще изброим.

Сонолуминесценцията се предизвиква от звукове с високи честоти;

Кристалолуминесценцията е светене, съпровождащо процеса на кристализация;

Термолуминесценцията не се дължи на топлинното движение на частиците,а възниква при нагряване;

Механолуминесценцията е излъчване на светлина в резултат на механично въздействие върху твърдо тяло. Тя бива:

- Фрактолуминесценция - причинена от напрежение, което предизвиква счупване;

- Триболуминесценция – предизвикана от триене, смачкване, раздробяване на луминофори. Предизвиква се от електрически заряди, преминаващи между образуваните наелектризирани частици – светлината на разряда предизвиква фотолуминесцинция на луминофора.

- Пиезолуминесценцията се предизвиква от налягането, което води до еластична деформация.


Източници

Забавни опити по физика, Драгия Иванов, изд. Просвета

Превод от английската статия за луминесценцията

Вижте също

Физик 16:50, 15 април 2010 (UTC)