Тайна полиция: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Grammar: 1;
Ред 19: Ред 19:
* [[Римска тайна полиция]]
* [[Римска тайна полиция]]
* [[Царска тайна полиция]]
* [[Царска тайна полиция]]
* [[Държавна сигурност]]
* [[ДАНС]]
* [[Специални разузнавателни средства]]
* [[Специални разузнавателни средства]]



Версия от 11:47, 26 април 2010

Тайната полиция (наименована в повечето от случаите и като служба за сигурност и/или безопасност) е държавна структура за обезпечаване сигурността, реда и спокойствието в държавата, с оглед спазване законността и нормалното протичане на държавното управление. В демократичните страни съблюдава спазване върховенството на конституцията и закона, а в авторитарните основно следи и репресира политическите противници на режима.

Тайната полиция е по правило част от изпълнителната власт. Различава се от т.нар. обикновени полицейски сили по методите, способите и средствата на работа (включая използването на външни и вътрешни шпиони, внедрени агенти и информатори /може и доброволни/), които в повечето от случаите следва и остават скрити от властта и обществеността, предвид целите които преследва.

Висшият изпълнителски кадър на тайната полиция, за разлика от средните и нисши по длъжност служители, сътрудниците, агентурния апарат и информаторите, е видим за обществото. В съвременните държави обикновено тайната полиция е натоварена с функции по предотвратяване и разкриване на особено тежки и опасни престъпления застрашаващи държавността, националната сигурност и обществения ред. Не във всички случаи към тайната полиция е придадено контраразузнаването на държавите.

Ефективността и ефикасността от работата на тайната полиция се измерва по нейната резултативност, съобразно целите които преследва. За разлика от начина ѝ на работа, резултатите от дейността ѝ следва да са широко и публично оповестени, и най-вече видими и оценими от обществото в демократичните страни.

Най-същественият аспект в работата на тайната полиция е контрола върху дейността ѝ. Обикновено той е парламентарен, а в случай на съмнения за закононарушения и нередности, и с участието на гражданското общество при гаранции за съблюдаване секретността на агентурата и работата ѝ.

Дейността на тайната полиция следва да се основава на спазването на строги професионални правила и отчетност, както и на субординация в работата ѝ с останалите власти и държавни органи.

Историческа справка

Първият институт и длъжност в историята натоварени с подобни на тайната полиция функции по обезпечаване държавността, сигурността и обществения ред са преторианците и техния легат - преторианския префект.

Вижте също

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Secret police в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​