Хипертекст: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
меп, не мога да преценя дали е микро или "цяло" мъниче. По-скоро клоня към микро...
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
Хипертекст е метод за предаване на информция, при които части от текст, изображение и звук могат да съдържат връзка към друга информация. Тази връзка се нарича [[хиперлинк]] и чрез нея потребителя се придвижва през множеството от свързани документи. Когато тя е текстова, обикновено е със специално форматиране. Първата масово разпространена програма, позволяваща създаване на хипертекст, е '''HyperCard''' за Macintosh, а първите публикации, описващи тази идея са от 1945 година.
'''Хипертекстът''' е метод за предаване на [[информация]], при които части от [[текст]], изображение и [[звук]] могат да съдържат връзка към друга информация. Тази връзка се нарича [[хиперлинк]] и чрез нея потребителя се придвижва през множеството от свързани документи. Когато тя е текстова, обикновено е със специално форматиране. Първата масово разпространена програма, позволяваща създаване на хипертекст, е '''HyperCard''' за [[Macintosh]], а първите публикации, описващи тази идея са от [[1945]] година.

==Външни препратки==
* [http://www.litclub.com/library/kritika/gstaykov/hypertext.html Георги Стайков "От текст към хипертекст"]
{{мъниче}}





Версия от 07:40, 3 май 2010

Хипертекстът е метод за предаване на информация, при които части от текст, изображение и звук могат да съдържат връзка към друга информация. Тази връзка се нарича хиперлинк и чрез нея потребителя се придвижва през множеството от свързани документи. Когато тя е текстова, обикновено е със специално форматиране. Първата масово разпространена програма, позволяваща създаване на хипертекст, е HyperCard за Macintosh, а първите публикации, описващи тази идея са от 1945 година.

Външни препратки