РНК полимераза: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Veretragna (беседа | приноси)
Нова страница: '''РНК полимераза''' е всеки ензим, който използва АТФ, ГТФ, ЦТФ и УТФ за синтезата ...
 
Veretragna (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''РНК полимераза''' е всеки [[:ензим]], който използва [[:АТФ]], [[:ГТФ]], [[:ЦТФ]] и [[:УТФ]] за синтезата на [[:РНК]] от [[:ДНК]] или РНК [[:матрица]].{{Br}}
'''РНК полимераза''' е всеки [[:ензим]], който използва [[:АТФ]], [[:ГТФ]], [[:ЦТФ]] и [[:УТФ]] за синтезата на [[:РНК]] от [[:ДНК]] или РНК [[:матрица]].{{Br}}
ДНК-зависими РНК полимерази включват ензимите на [[:транскрипция]]та на ДНК и [[:праймази]]те,които синтезират РНК зародишите, необходими за [[:репликация]]та.{{Br}}
ДНК-зависими РНК полимерази включват ензимите на [[:транскрипция (биология)|транскрипция]]та на ДНК и [[:праймази]]те,които синтезират РНК зародишите, необходими за [[:репликация]]та.{{Br}}
РНК-зависима РНК полимераза участва в репликацията на [[:вирус]]ната РНК.{{Br}}
РНК-зависима РНК полимераза участва в репликацията на [[:вирус]]ната РНК.{{Br}}
ДНК-зависимите катзлизират реакции между нуклеозид трифосфатите за формиране на РНК<sub>n+1</sub> от РНК<sub>n</sub> и [[:пирофосфат]].
ДНК-зависимите катзлизират реакции между нуклеозид трифосфатите за формиране на РНК<sub>n+1</sub> от РНК<sub>n</sub> и [[:пирофосфат]].

Версия от 10:32, 19 май 2010

РНК полимераза е всеки ензим, който използва АТФ, ГТФ, ЦТФ и УТФ за синтезата на РНК от ДНК или РНК матрица.
ДНК-зависими РНК полимерази включват ензимите на транскрипцията на ДНК и праймазите,които синтезират РНК зародишите, необходими за репликацията.
РНК-зависима РНК полимераза участва в репликацията на вирусната РНК.
ДНК-зависимите катзлизират реакции между нуклеозид трифосфатите за формиране на РНКn+1 от РНКn и пирофосфат.

Прокариотна РНК полимераза

В прокариотите има една единствена РНК полимераза,коята транскрибира всички класове ДНК. Същинската част на този ензим при Escherichia coli е изградена от три типа субединици: 2α,1β и 1β′. Тази сърцевина има афинитет към ДНК.
Към ензима има допълнителна σ субединица (сигма фактор), която участва в разпознаването на промотора на гена и инициацията на транскрипцията. Различни сигма фактори разпознават промоторите на различни гени. Сигма факторът е свързан в РНК полимеразния комплекс до разпознаването на съответния промотор,след което се отделя от ензима със започването на транскрипцията.
Функциите на останалите субединици не са напълно изяснени. За β се смята че участва в свързването на нуклеозидните субстрати. Именно тя се атакува от антибиотиците рифамицин и стрептолигидин. Субединицата β′(155kD)вероятно се свързва с ДНК матрицата.
Фаговите РНК полимерази са още по-просто устроени и често имат само една субединица с големина до 100kD.


Еукариотни РНК полимерази

Еукариотите имат три типа ДНК-зависима РНК полимераза в ядрото, всеки от които синтезира различен тип РНК.
РНК полимераза I е локализирана в ядърцето, транскрибира предшествениците на рРНК: 28S,18S и 5,8S. Има 13 субединици с обща молекулна маса около 600kD.Разпознава един тип промотори и се нуждае от най-малко два допълнителни фактора. Ензимната й активност в клетката е до 70% от общата полимеразна активност.
РНК полимераза II се намира в нуклеоплазмата и синтезира предшествениците на иРНК. Тя е изградена от две главни субединици от 215 и 139 кило далтона и няколко от по-малки полипептида. Първата по размер субединица е хомолог на β′ от прокариотната РНК полимераза. Притежава "домейн от карбоксилни опашки", изграден от повтарящи се последователности от седем аминокиселини. Участва в инициацията, при отделянето на РНК полимерза II от преинициаторния комплекс. Втората по размер субединица е хомолог на β при прокариоти, а има и трета с много по-малки размери, която е хомоложна на α субединицата. Три от останалите субединици се срещат и при трите типа полимерази.
РНК полимераза III, също в нуклеоплазмата, отговаря за синтеза на предшествениците на рРНК 5S, тРНК и мяРНК. Разполага е 14 субединици и молекулна маса 700kD.
Различните еукариотни РНК полимерази могат да бъдат разпознати благодарение на различната им чуствителност към алфа-аматин. Първия клас ензими не се инхибира от този пептид, докато при втория клас се забелязва моментално ихибиране при ниска концентрация. Третия клас има представители с различна чуствителност.


Източници

"Oxford dictionary of Biochemistry and Molecular Biology" revised edition, 2000