Буйновци: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
* Връх [[Чумерна]] /1536 м./, първенецът на Елено-Твърдишката планина;
* Върховете [[Острец]] и [[Симаново]].
 
От 12 юли 2007 г. броят на защитените територии, намиращи се в границите на общината нарасна с още три. Всички те попадат в категорията '''"защитени местности"'''.
 
Новообявената защитена територия'''"Марков бук"''' се намира в землището на с. '''Буйновци''' и е с площ 182 хектара.
 
'''"Белокравищница"''' се намира в землището на с. Костел и е с площ 226.8 хектара. Представлява буферна зона на резервата '''"Бяла крава"''', който е с площ 91 хектара. Тук се намират вековна букова гора с характерно флористично и фаунистично богатство, както и карстовите извори '''"Бяла крава"''', дали името на резервата.
 
Третата от новите защитени местности, '''"Главите"''' е разположена в землищата на еленските села Дрента и Тодювци, както и на великотърновското село Войнежа. Площта на защитената територия е 291 хектара.
 
 
Има и много манастири и църкви. В околностите се намират [[Капиновският]], [[Плаковският]], [[Килифаревският]], [[Марянският]], [[Мерданският]] и др.манастири. Съхранени 147 паметника на културата, 7 от които са с национално значение: [[родната къща на Иларион Макариополски]], [[Часовниковата кула]], [[Даскалоливницата]], църквите [[Свети Никола]] и[[ Успение на Пресвета Богородица]] с камбанарията, петте [[Разсуканови къщи]] и [[Попниколовата къща]].
21

редакции

Навигация