Методи Андонов: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 20: Ред 20:
* ''[[Голямата скука]]'' ([[1973]])
* ''[[Голямата скука]]'' ([[1973]])


INFORMACIQ :)
==Външни препратки==
Работил като режисьор в Бургаския театър, където е бил и директор. Безспорни са заслугите му за най-добрите години на Сатиричния театър, в който започва работа през 1959 г. Именно той "завежда" на театралната сцена Йордан Радичков и поставя първата му пиеса - "Суматоха". На комедийната ни сцена режисьорът поставя "Предложение. Сватба. Юбилей" на Чехов, "Чичовци", "Михаил Мишкоед", "Смъртта на Тарелкин", "Ревизор", "Мистерия Буф", "Старчето и стрелата" и много други. През 1967 г. получава званието заслужил артист. Става и преподавател по режисура във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов".
* {{imdb name|0027975|Методи Андонов}}
Творец с ярко присъствие в българското кино. Режисьор на филмите Бялата стая (1968), "Няма нищо по-хубаво от лошото време" (1971),
"Козият рог" (1972), "Голямата скука" (1973).
През 1968 г. с първия си игрален филм "Бялата стая" печели голямата награда "Златна роза" във Варна и първа награда на кинофестивала в Делхи. В периода (1971-1973) екранизира две творби на Б. Райнов - "Няма нищо по-хубаво от лошото време" и "Голямата скука".
Междувременно заснема и филма, с който завинаги ще остане в златния фонд не само на българското, но и на европейското кино - "Козият рог" (1971), с Катя Паскалева и Антон Горчев. Андонов превръща разказа на Николай Хайтов в епична драма. Филмът печели награди от кинофестивалите във Варна, Карлови Вари, Чикаго и Сантарен (Португалия). На фестивала в Карлови Вари преди 34 години Методи Андонов получи наградата на критиката за "Козият рог", който и до днес се смята за най-добрия български игрален филм на всички времена.


Починал на 12 април 1974 г.
{{Филми на Методи Андонов}}

[[Категория:Български режисьори|Андонов, Методи]]
{{българи-мъниче}}

Версия от 18:49, 19 май 2010

За македонския политик със същото име вижте Методи Андонов-Ченто
Методи Андонов
български режисьор

Роден
Починал

Учил вНационална академия за театрално и филмово изкуство
Семейство
СъпругаЦветана Гълъбова
ДецаМилена Андонова

Уебсайт
Методи Андонов в Общомедия

Методи Андонов е български театрален и филмов режисьор. През 1955 завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност театрална режисура.

Филмография

                                INFORMACIQ :)

Работил като режисьор в Бургаския театър, където е бил и директор. Безспорни са заслугите му за най-добрите години на Сатиричния театър, в който започва работа през 1959 г. Именно той "завежда" на театралната сцена Йордан Радичков и поставя първата му пиеса - "Суматоха". На комедийната ни сцена режисьорът поставя "Предложение. Сватба. Юбилей" на Чехов, "Чичовци", "Михаил Мишкоед", "Смъртта на Тарелкин", "Ревизор", "Мистерия Буф", "Старчето и стрелата" и много други. През 1967 г. получава званието заслужил артист. Става и преподавател по режисура във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов". Творец с ярко присъствие в българското кино. Режисьор на филмите Бялата стая (1968), "Няма нищо по-хубаво от лошото време" (1971), "Козият рог" (1972), "Голямата скука" (1973). През 1968 г. с първия си игрален филм "Бялата стая" печели голямата награда "Златна роза" във Варна и първа награда на кинофестивала в Делхи. В периода (1971-1973) екранизира две творби на Б. Райнов - "Няма нищо по-хубаво от лошото време" и "Голямата скука". Междувременно заснема и филма, с който завинаги ще остане в златния фонд не само на българското, но и на европейското кино - "Козият рог" (1971), с Катя Паскалева и Антон Горчев. Андонов превръща разказа на Николай Хайтов в епична драма. Филмът печели награди от кинофестивалите във Варна, Карлови Вари, Чикаго и Сантарен (Португалия). На фестивала в Карлови Вари преди 34 години Методи Андонов получи наградата на критиката за "Козият рог", който и до днес се смята за най-добрия български игрален филм на всички времена.

Починал на 12 април 1974 г.