Дет метъл: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
TXiKiBoT (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: ka:დეზ მეტალი
Ред 48: Ред 48:
[[it:Death metal]]
[[it:Death metal]]
[[ja:デスメタル]]
[[ja:デスメタル]]
[[ka:დეზ მეტალი]]
[[ko:데스 메탈]]
[[ko:데스 메탈]]
[[la:Metallum mortis]]
[[la:Metallum mortis]]

Версия от 13:05, 24 май 2010

Дет метъл е подстил в хеви метъл музиката.Той е един от главните стилове в хеви метъла, започнал своето развитие като еволюция на траш метъла през 80-те години на миналия век.

Ранна история

Дет метълът е разклонение на траш метъла. Траш метълът е стил на екстремност, бързо темпо, гърмящи дисторшъни и непредвидими текстови структури. Най-екстремните от този вид групи са създали прото-дет метъл звук, свирейки по-бързи, тежки и тъмни версии на стандартния траш. Траш метълите Celtic Frost са спомогнали за характеризирането на дет-грънта (death grunt), използван от много дет метъл вокалисти.

През 1983 г. са започнали да се формират агресивни американски групи,такива като Death, Obituary, Morbid Angel, Possessed и Master. Morbid Angel е група, която е повлияла много на дет метъл стила, осъществявайки редица демо-албуми от 1983 г.

През късните 80-те се наблюдава и изгрева на скандинавския дет метъл и по-точно във Швеция с групи като Entombed (после Nihilist), God Macabre, Carnage (по-късно Dismember), Grave и Vomitory. Дебютните албуми на тези групи били най-често осъществявани през ранните 90-те и се характеризирали със особен китарен звук, който бил много повлияни от британския грайндкор.

Мелодичен дет метъл

Мелодичният дет метъл, често наричан мелодет, е по-лека форма на дет метъл стила. Песните са изградени в стил близък до този на Iron Maiden - китарни хармонии и мелодии с типично наситено ръмжене и мърморене, като противовес на бруталните дет метъл рифове и много по-малко дет грухтене. Грайндкор групата Carcass се смята за първата формация, реализирала мелодичен дет метъл албум през 1994 г., наречен Heartwork, въпреки че шведски групи като In Flames, Dark Tranquillity и At the Gates са обикновено споменавани като пионери и популяриизатори на жанра и на Гьотеборгския метъл звук. От създаването на жанра Финландският дет метъл също изгрява с повече траш/неокласическо звучене с групи като Eternal Tears of Sorrow, Kalmah, Norther и новият материал на Children of Bodom.

Дет траш

Дет-трашът е форма на траш метъла с примесни елемнти на дет метъл, включващ бързо свирене на барабани, уреди, усилващи китарния звук, теми, свързани със смъртта, с възможно дет ръмжене или мърморене. Албумите на групите, допринесли за развитието на дет-траша са: "Reign in Blood" на Slayer, "Beneath the Remains" на Sepultura, "Pleasure to Kill" на Kreator и на Dark Angel — "Darkness Descends", които са тласнали и други групи към този стил. Българските представители в дет-трашът са Hyperborea, група, доказала се не само в България,но и на европейската метъл сцена.

Дет дуум

По-известни групи са Парадайс Лост (Paradise Lost), Евокен (Evoken), Анатема (Anathema), и др.