Разлика между версии на „Еврейската държава“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
м
 
== История ==
Книгата излиза на [[14 февруари]] [[1896]] г. на [[немски език]] едновременно в [[Берлин]] и [[Виена]], полагайки [[теория|теоретично]] основите, т.е, фундамента на [[ционизъм|ционизма]]. В книгата авторът излага програма за създаване на еврейскатаеврейска държава, твърдейки, че нейното създаване е реалистично и жизнено необходимо.
 
Като труд и значение по [[еврейски въпрос|еврейския въпрос]], книгата не е първата изява на автор-евреин сдобил се със слава на творец издигнал свой [[символ на вярата]] за и сред евреите. Еврейската държава се предхожда от "[[Рим и Йерусалим]]" на [[Мозес Хес]], но в това предходно произведение не се излага програма за реализирането на еврейския проект по създаване, или по-скоро за възстановяване на еврейската държава от [[античност]]та (от [[70]] г. с [[обсада на Йерусалим (70)|превземането, опожаряването и разршаването на Втория Йерусалимски храм]] от [[император]] [[Тит]]). Сравнена с "Рим и Йерусалим", "Еврейската държава" има по-скоро националистическа, а не социалистическо-комунистическа (виж [[кибуц]]) идеологическа окраска.
Херцел пише, че евреите трябва да бъдат оземлени с достатъчно голяма (за техните нужди) територия някъде по света, за която да се гарантира, че те могат на нея да създадат собствена държава. Конкретно, Херцел не сочи къде и каква да бъде тази територия (виж [[териториализъм]] и [[планът Мадагаскар]]), но споменава като възможна опция [[Аржентина]] и [[Палестина]]. По негово мнение, "поразените от антисемитизма" ще имат пряк интерес да окажат помощ на евреите да придобият суверенитет над дадена територия, която да се превърне в еврейска държава.
 
Херцел предлага за реализацията на плана създаването на две организации - [[Еврейска общност]] и [[Еврейска компания]]. Първата следва да се занимава с научния и политически аспект по създаване на новата еврейска държава, иа втората организация с практическата реализация на плана. За реализацията на плана ще са необходими няколко десетилетия според Херцел. Първоначално в тази нова еврейска страна трябва да отидат най-вече бедните евреи, които са в най-тежко положение, и които ще се занимават с развитието на тази нова страна - ще обработват земята, ще строят пътища, мостове, сгради, язовири, железопътни линии и друга инфраструктура. Постепенно в икономиката на страната според плана, ще се привличат все повече и по-богати нови имигранти, особено из средите на интелектуалците, които по мнението на Херцел съществуват в изобилие и не могат да се реализират, тъй като са подложени на дискриминация в страните където пребивават.
Херцел призова чрез и в книгата си всички евреи, да се присъединят към плана и неговите поддръжници, ставайки членове на Еврейската общност, която от името на еврейския народ, ще започне преговори с [[велики сили|великите сили]] за създаването на еврейска държава на "неутрална територия".
26 986

редакции

Навигация