Корк: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Премахнати редакции на 87.126.27.116 (б.), към версия на TXiKiBoT
м Робот Добавяне: io:Korko
Ред 34: Ред 34:
[[hu:Parafa]]
[[hu:Parafa]]
[[id:Gabus]]
[[id:Gabus]]
[[io:Korko]]
[[it:Sughero]]
[[it:Sughero]]
[[ja:コルク]]
[[ja:コルク]]

Версия от 06:34, 10 юни 2010

Вижте пояснителната страница за други значения на Корк.

Коркова тапа за бутилка

Коркът е материал, произвеждан от кората на корковия дъб (Quercus suber) и съставен основно от суберин. Еластичността и почти пълната водонепропускливост на корка го правят особено подходящ за производство на тапи, главно за бутилки с вино. За тази цел се използва около 60% от производството на корк. Друго основно приложение на корка са плоскости, използвани в строителството. Около 50% от корка се произвежда в Португалия.


Корковите гори покриват около 2,5 милиона хектара и се намират основно в следните 7 страни: Португалия, Алжир, Испания, Мароко, Франция, Италия и Тунис.

Животът на корковото дърво е приблизително 250 години. За да му се свали първата така наречена “върджин” кора всяко дърво трябва да е достигнало възраст от минимум 25 години. Първият добит слой е твърд и с неправилна структура. На мястото на отделената кора започва да се образува нова. Първият слой, снет 9 години след първоначалния добив се нарича “вторичен” корк и се характеризира с по-равномерна структура. Качественият корк се добива при следващите сваляния на кората. Корковият дъб произвежда няколко стотин килограма корк при всеки добив, като запзва своите производствени качества около 150 години.