Йотуни: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Xqbot (беседа | приноси)
м Робот Промяна: ro:Jötunn
Ред 77: Ред 77:
[[no:Jotne]]
[[no:Jotne]]
[[pt:Jotun]]
[[pt:Jotun]]
[[ro:Gigant]]
[[ro:Jötunn]]
[[ru:Ётуны]]
[[ru:Ётуны]]
[[sh:Jotuni]]
[[sh:Jotuni]]

Версия от 09:04, 15 юни 2010

Йотуни (на нордически jötunn, ед. ч. jötnar, „ненаситни“; още турси) — великани в скандинавската митология. Според митовете те са наследници на потомците на скрежестия великан Имир, т. нар. хримтурси, обитаващи света още преди боговете и хората. Йотуните живеят в Йотунхайм и Утгард — най-крайните северни и източни райони на земята. Те са врагове на боговете аси; ламтят за жените им и чудесните им предмети. Основен техен противник е бог Тор, защитаващ от тях Асгард и човешкия свят Мидгард.

Някои от йотуните са известни с голямата си мъдрост или магически умения. Такива са Бьолторн, дядо на Один, който предава на внука си магическите руни; Вафтруднир, сътезавал се с Один по мъдрост; великанът-строител (с неизвестно име) на Асгард[1]; Скрюмир и др. Великан-йотун е вероятно и Мимир, пазителят на извора на мъдростта, намиращ се под ясена Игдрасил.

Въпреки враждебността си едни към други, между асите и йотуните има любовни връзки и бракове. От връзката на Локи (самият той роден от йотуни) с великанката Ангрбода се раждат Хел, Йормунганд и Фенрир. Великанката Скади, дъщеря на Тяци е съпруга на бог Ньорд, а бог Фрейр се сватосва за Герд, дъщеря на Гимир, Тор има връзка с Ярнсакса, от която се ражда Магни и др.

В по-късната скандинавска традиция йотуните са известни като троли.

Йотуни, споменати в митовете

Бележки