Разлика между версии на „Кангчендзьонга“

Направо към навигацията Направо към търсенето
419 байта изтрити ,  преди 10 години
м
разни
м (Робот Добавяне: hi:कांचनगंगा)
м (разни)
| картинка-описание = Връх Кангчендзьонга
}}
'''Кангчендзьонга''' или '''Канченджунга''', или '''Кинчинджунга''', или '''Канченджанга''' е третият по височина връх на [[Земя|Земята]]та (след [[Еверест]] и [[К2]]). Надморската му височина е 8 586 [[метър|m]]. Намира се в планината [[Хималаи]], на границата между [[Сиким]], [[Индия]] и [[Непал]]. Кангчендзьонгаи е най-източно разположеният връх с надморска височина над 8 000 [[метър|метраосемхилядник]]. Четири от върховете му са с височина над 8 000 м. Най-високият връх с височина 8 586 м. Връх Южна Канченджанга -8 491 м. Средна Канченджанга - 8 478 м. и връх Yalung Kang - 8 505 м. Петият връх - връх Kangbachen, се намира се намира в западния масив и висок 7 902 м.
 
В превод името „Кангчендзьонга“ означава „Петте съкровищници на великия сняг“. Представлява планински масив, който се състои от пет върха, най-високият от които достига височина от 8 586 [[метър|метра]] над морското равнище а общо четири от петте са с височина над 8 000 м: Южна Канчендзьонга — 8 491 м. Средна Канчендзьонга – 8 478 м. и връх Ялунг Канг – 8 505 м. Петият връх — връх Кангбачен, се намира се намира в западния край на масива и е висок 7 902 м.
 
В превод името „Кангчендзьонга“ означава „Петте съкровищници на великия сняг“. ВърхътКангчендзьонга е свещен за жителите на [[Сиким]] и съществува неофициално правило, изкачващите го алпинисти да не стъпват на самия върхов купол. Първото изкачване на Кангчендзьонга е осъществено на [[25_май|25 май]] [[1955]] от британската алпийска свръзка Джордж Бенд и Джо Браун. В Непал съществува легенда, че Кангчендзьонга се обитава от богиня, която не позволява на жени да се изкачат на върха. Единствената жена изкачила върха е британката Джинет Харисън, която половин година по-късно загива при опит за изкачване на [[Дхаулагири]].
 
Канченджанга (''''Kanchindzhunga) или Канченджунга, или Кинчинджунга - планински масив в Хималаите, намира се между Непал и Сиким, Индия. Масивът се състои от пет върха, най-високият от които достига височина от 8 586 метра над морското равнище. Това е третият най-високия връх в света.
 
 
{{commons|Kangchenjunga}}

Навигация