Иван Козарев (комунист): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 13: Ред 13:


== Биография ==
== Биография ==
Роден в бедно селско семейство. Член на [[БКП]]. Участва в [[Септемврийското въстание]] от [[1923]]. През 1935, вследствие на предателство, попада в затвора, където лежи до 1938. През февруари [[1941]] минава в нелегалност. На 27 юни 1941 г.[[#ref_{{{1}}}|↑]] край построеният от него рибарник в м. "Струго" над Добринище, при опит да бъде заловен от група полицаи,Козарев убива двама от тях и така дава началото на партизанското движение не само в България, но и на Балканите. Това става четири дни след началото на войната Германия срещу Съветския съюз и два дни след поетия от БКП курс на въоръжена борба.
Роден в бедно селско семейство. Член на [[БКП]]. Участва в [[Септемврийското въстание]] от [[1923]]. През 1935, вследствие на предателство, попада в затвора, където лежи до 1938. През февруари [[1941]] минава в нелегалност. На 27 юни 1941 г. край построеният от него рибарник в м. "Струго" над Добринище, при опит да бъде заловен от група полицаи,Козарев убива двама от тях и така дава началото на партизанското движение не само в България, но и на Балканите. Това става четири дни след началото на войната Германия срещу Съветския съюз и два дни след поетия от БКП курс на въоръжена борба.


На 26 юли 1941, заедно с [[Никола Парапунов]] създава в околностите на [[Разлог]] първата партизанска чета в [[България]]. Прочува се като отличен стрелец. Умее да запазва хладнокръвие и проявява съобразителност в напрегнати ситуации, което го прославя из Разложкия край като страшилище за полицията и жандармерията.
На 26 юли 1941, заедно с [[Никола Парапунов]] създава в околностите на [[Разлог]] първата партизанска чета в [[България]]. Прочува се като отличен стрелец. Умее да запазва хладнокръвие и проявява съобразителност в напрегнати ситуации, което го прославя из Разложкия край като страшилище за полицията и жандармерията.

Версия от 07:31, 22 юни 2010

Иван Козарев
партизанин, деец на БКП

Роден
Починал
ПогребанДобринище, Република България

Иван Йорданов Козарев - Балкан е деец на Българската комунистическа партия и на партизанското движение в България през 1941-1944. Първият партизанин в България.

Биография

Роден в бедно селско семейство. Член на БКП. Участва в Септемврийското въстание от 1923. През 1935, вследствие на предателство, попада в затвора, където лежи до 1938. През февруари 1941 минава в нелегалност. На 27 юни 1941 г. край построеният от него рибарник в м. "Струго" над Добринище, при опит да бъде заловен от група полицаи,Козарев убива двама от тях и така дава началото на партизанското движение не само в България, но и на Балканите. Това става четири дни след началото на войната Германия срещу Съветския съюз и два дни след поетия от БКП курс на въоръжена борба.

На 26 юли 1941, заедно с Никола Парапунов създава в околностите на Разлог първата партизанска чета в България. Прочува се като отличен стрелец. Умее да запазва хладнокръвие и проявява съобразителност в напрегнати ситуации, което го прославя из Разложкия край като страшилище за полицията и жандармерията.

Загива при нелепо стечение на обстоятелствата през нощта на 31 март срещу 1 април 1944 г. съвсем близо до родното си село Добринище от куршум на близкият му приятел и верен ятак Александър Пицин от Банско.До края на живота си Санде /Александър/ Пицин е казвал на своите близки,че всяка нощ е сънувал Балкан.