Фернандес де Кордоба: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
637 байтове добавени ,  преди 12 години
+ препратки
(+ картинка, commonscat)
(+ препратки)
[[Image:Gonzalo Fernández de Córdoba.jpg|thumb|right|250px|Фернандес де Кордоба]]
'''Фернандес де Кордоба''' ({{lang-es|Gonzalo Fernández de Córdoba y Aguilar}}) е [[Испания|испански]] [[генерал]]. Известен е с победипобедите си и е осъществил истинска революция във военното дело с използването за пръв път на аркебузата като оръжие. Заради военните му успехи е наричан Големият капитан (El Gran Capitan).
 
 
==Биография==
Фернандес де Кордоба е роден на 1 септември 1453 г. в Монтила (Montilla) и починал на 2 декември 1515 г. в Лойа (Loja)(Гранада). Произхожда от благородническо семейство. Като младеж участва в боевете срещу мюсюлманите окупирали [[Гренада]], а по-късно служи като паж виспанскияв испанския кралски двор.
 
==Военна кариера==
От 1482 до 1492 г. участва като младши офицер във войната срещу маврите, довела до края на тяхното 800 годишно господство в Испания. Проявява се като храбър войник и офицер, който успешно прилага усъвършенстваните си познания по военна техника и тактика.
 
Първият му поход като военоначалник е неуспешен. През май 1495 г. повежда 21 хилядна армия към [[Италия]] в помощ на неаполитанския крал и е прогонен от френския крал Шарл VІІІ. Лошата координация между испанските части и италианските съюзници, недобрата военна подготовка на испанските войски помагат за разгромът им при Семинара и за успеха на французите.
 
След поражението, Кордоба започва реорганизация и обучение на армията си. В пехотата влючва войници въоръжени с аркебузи - тежки пушки с кремък, с които може да се стреля от рамо. Разделя войниците си на маневрени части, а не както приетата до тогава събрана на едно място голяма войскова маса. Разработва нови идей и като обучава армията си постига много добра координация межу пехота, артилерия и кавалерия.
След окупирането на Неапол, французите отстъпват. На 29 декември 1503 г. испанската войска преминава река Гариляно под прикритието на тъмнината и френската армия е подложена на унищожителна атака с аркебузи и пики. Добре обучените командири на Кордоба, с минимум координация, провеждат успешно трудната военна операция. През януари 1504 г. Кордоба превзема Гаета. Успешният военен поход на испанците и неспособността на френската армия да се противопоставят след големите им военни поражения, принуждават френския кралски двор да се откаже от претенциите си върху [[Неапол]] и да се сключи мир.
 
След успешно проведените военни операции, Кордоба е наречен Големия капитан. Уплашен от популярността на Кордоба, новия испански крал Фердинанд нарежда да се върне в Испания като отнема командването му. Останал верен на краля си, Кордоба се оттегля в семейното имение, където умира на 1 декември 1515 г. заразен с малария от похода в Италия.
 
Въведената от Кордоба организация и тактика както и усъвършенстването ѝ, и преминаването от военни действия с хладни към огнестрелни оръжия обуславя испанското военно господство в Европа през ХVІ век.
 
== Източници ==
{{commonscat|Gonzalo Fernández de Córdoba}}<references />
<references />
* Ланинг, Майкъл, 100 най-влиятелни пълководци на всички времена, Издателство Репортер, София, 1998, ISBN 954-8102-32-3

Навигация