Разлика между версии на „Фернандес де Кордоба“

Направо към навигацията Направо към търсенето
+ картинка, препратки, добавен текст
(+ препратки)
(+ картинка, препратки, добавен текст)
[[Image:Gonzalo Fernández de Córdoba.jpg|thumb|right|250px|Фернандес де Кордоба]]
'''Фернандес де Кордоба''' <ref>Името е според основния източник "''100 най-влиятелни пълководци на всички времена''", Майкъл Ланинг, Издателство Репортер, София, 1998, ISBN 954-8102-32-3</ref> ({{lang-es|Gonzalo Fernández de Córdoba y Aguilar}}) е [[Испания|испански]] [[генерал]]. ИзвестенИмето ена стози победитепълководец сисе изписва в други източници като '''Гонсало Фернандес де Кордоба'''. С военните реформи и победите си е осъществил истинска революция във военното дело, скато е използванетоизползвал за пръв път наогнестрелната аркебузата[[Аркебуз|аркебуза]] като оръжие. Заради военните му успехи е наричан '''Големият капитан''' ('''El Gran Capitan'''). Много историци го определят като един от най-видните военни дейци на своето време.
 
 
==Биография==
Първият му поход като военоначалник е неуспешен. През май 1495 г. повежда 21 хилядна армия към [[Италия]] в помощ на неаполитанския крал и е прогонен от френския крал Шарл VІІІ. Лошата координация между испанските части и италианските съюзници, недобрата военна подготовка на испанските войски помагат за разгромът им при Семинара и за успеха на французите.
 
След поражението, Кордоба започва реорганизация и обучение на армията си. В пехотата влючва войници въоръжени с аркебузи - тежки пушки с кремък, с които може да се стреля от рамо. Разделя войниците си на маневрени части, а не както приетата до тогава събрана на едно място голяма войскова маса. Разработва новинова идейстратегия за по-гъвкаво и катоефективно използване на отделните видове войска по време на сражение. Ръководен от новите си идей обучава армията си и постига много добра координация межу пехота, артилерия и кавалерия.
 
==Успехи на бойното поле==
[[Файл:MonGranCapitan01.jpg|thumb|right|250px|Конната статуя на де Кордоба, поставена през 1923 г. в [[Кордоба (Испания)]]
Тази предварителна подготовка с ново въоръжение и тактика е подложена на проверка през 1503 г. отново в Италия при противопостовянето срещу френската войска. С шестхилядна армия в лозята на един хълм край Чериньола и без предварителна подготовка, войските на Кордоба въоръжени с аркебузи и пики разгромяват атакуващата 10 хилядната френска армия. Това е първата битка в световната история спечелена с огнестрелно оръжие.
 
След окупирането на Неапол, французите отстъпват. На 29 декември 1503 г. испанската войска преминава река Гариляно под прикритието на тъмнината и френската армия е подложена на унищожителна атака с аркебузи и пики. Добре обучените командири на Кордоба, с минимум координация, провеждат успешно трудната военна операция. През януари 1504 г. Кордоба превзема Гаета. Успешният военен поход на испанците и неспособността на френската армия да се противопоставят след големите им военни поражения, принуждават френския кралски двор да се откаже от претенциите си върху [[Неапол]] и да се сключи мир.
 
След успешно проведените военни операции, Кордоба е наречен Големия капитан. Уплашен от популярността на Кордоба, новия испански крал Фердинанд нарежда да се върне в Испания като отнема командването му. Останал верен на краля си, Кордоба се оттегля в семейното имение, където умира на 1 декември 1515 г. заразен с малария от похода в Италия. Погребан е в манастира Сан-Джеронимо в Гранада. Каменната му гробница е поставена до подхода към олтара на храма.
 
Въведената от Кордоба организация и тактика както и усъвършенстването и&#768;, и преминаването от военни действия с хладни към огнестрелни оръжия обуславя испанското военно господство в Европа през ХVІ век.
==Бележки==
<references />
 
== Източници ==
{{commonscat|Gonzalo Fernández de Córdoba}}<references />
* Ланинг, Майкъл, 100 най-влиятелни пълководци на всички времена, Издателство Репортер, София, 1998, ISBN 954-8102-32-3

Навигация