Разлика между версии на „Западен отряд“

Направо към навигацията Направо към търсенето
10 байта изтрити ,  преди 10 години
м
редакция без резюме
м
 
 
ЗападнияЗападният отряд е създаден в края на м. юни 1877 г. Включва XI- и Армейски [[корпус]], Кавказка Казашка [[бригада]], XXXIV- и Донски Казашки [[полк]] и др. Общ състав 35 000 войника и 108 оръдия. Командир е [[генерал-лейтенант]] [[Николай Криденер]]. Задачата на отряда е овладяването на [[Никопол]], [[Плевен]], осигуряване десния фланг на Действуващата Руска армия и подготовка за бързо настъпление към [[Стара планина]].
 
В началото на войната бързо [[Битка при Никопол (1877)|превзема Никопол]]. Поради противодействието на [[Западна османска армия (1877)|Западната османска армия]] / [[Осман паша]] / е въвлечен в многократни [[Обсада на Плевен|боеве при Плевен]]. Провежда от движение неуспешна първа атака на града.
 
При подготовката на втората атака, отряда е усилен с части от IV- и Армейски корпус, XI- и Армейски корпус и Стрелкова бригада . Общо 12 батальона, 8 ескадрона и 68 оръдия, под командването на генерал-лейтенант Алексей Шаховски.
 
При подготовката на третата атака в състава му са включени части на III- а Румънска двизия, IV- а Румънска дивизия / генерал Чернат /, Сборен отряд / генерал-майор [[Александър Имеретински]] / и др. В навечерието на атаката е общо 84 000 войника и 424 оръдия. За номинален командир е назначен румънския крал [[Карол I]], началник-щаб е генерал-лейтенант [[Павел Зотов]] / фактически командир /.
 
След неуспеха на атаката започва бързо усилване на отряда с части от Гвардейския и Гренадирския корпус. Достига до 122 000 войника. Фактически командир е генерал от инженерните войски [[Едуард Тотлебен]], началник-щаб е генерал-майор [[Александър Имеретински]]. Създаден е щаб на отряда в с. [[Згалево]] в състав от 18 руски и 2 румънски офицера. Проведена е пълна блокада на града според плана на командира. Предприема успешни действия за прекъсване противниковите комуникационни линии с боевете при [[Битка при Телиш|Телиш]], [[Битка при Горни Дъбник|Горни Дъбник]] и на запад от р. [[Вит]]. Отблъсква опитите за разкъсване на блокадния пръстен при с. [[Гривица]], с. [[Пелишат]] и с. [[Згалево]]. Заема с бой изгодни позиции при ''Зелените хълмове''. След изтощаване на противниковите османски сили и предотвратяване на опита за [[Обсада на Плевен|пробив в блокадата]], Западната османска армия се предава с целия си състав.
 
Слек капитулацията на Западната османска армия, ЗападнияЗападният отряд престава да съществува като войсково съединение. Частите му са включени в състава на ЗападенЗападния отряд ( Гурко ), ЮженЮжния отряд, [[Ловчанско-Севлиевски отряд]] и резерва на Действуващата Руска армия.
 
 
== Източници ==

Навигация