Китката (Бяла Слатина): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 1: Ред 1:
==Китката==
==Китката==
[[Файл:kitkata-bsl.jpg|дясно|мини|Китката]]
[[Файл:kitkata-bsl.jpg|дясно|мини|Китката]]
Китката е природна забележителност намираща се в землището на град [[Бяла Слатина]]. Това са две групи от широколистни дървета - дъбови, засадени според преданието от завоевател османлия по време на [[османското робство]]. Десетилетия наред тя е част от символиката в герба на града и общината. След промените 1989 година, вследствие на безстопанственост, обектът от вековни дървета, вписан в [[Червената книга]] на [[България]], е безогледно и вандалски изсечен от бракониери, както и цялата залесена местност Агиното бранище. И днес все още "Китката" продължава да бъде част от символиката на града, въпреки, че е от нея е останал само спомен.
Китката е природна забележителност намираща се в землището на град [[Бяла Слатина]]. Това са две групи от [[широколистни дървета]] - дъбови, засадени според преданието от завоевател [[османлия]] по време на [[османското робство]]. Десетилетия наред тя е част от [[символиката]] в [[герба]] на града и общината. След промените [[1989]] година, вследствие на безстопанственост, обектът от [[вековни дървета]], вписан в [[Червената книга]] на [[България]], е безогледно и вандалски изсечен от бракониери, както и цялата залесена местност [[Агиното бранище]]. И днес все още "Китката" продължава да бъде част от символиката на града, въпреки, че е от нея е останал само спомен.

Версия от 14:36, 30 юни 2010

Китката

Китката

Китката е природна забележителност намираща се в землището на град Бяла Слатина. Това са две групи от широколистни дървета - дъбови, засадени според преданието от завоевател османлия по време на османското робство. Десетилетия наред тя е част от символиката в герба на града и общината. След промените 1989 година, вследствие на безстопанственост, обектът от вековни дървета, вписан в Червената книга на България, е безогледно и вандалски изсечен от бракониери, както и цялата залесена местност Агиното бранище. И днес все още "Китката" продължава да бъде част от символиката на града, въпреки, че е от нея е останал само спомен.