Направо към съдържанието

Лоран Терзиеф: Разлика между версии

110 байта добавени ,  преди 12 години
м
редакция без резюме
(gotowo)
мРедакция без резюме
{{Биография инфо
| име = Лоран Терзиеф
| портрет = Gray.Laurent Terzieff.jpg
| портрет-описание =
| px = 200
| описание =
| наставка =
}}
 
Чемерзин'''Лоран Терзиеф''' е френски актьор, чието действително име нае ЛоранЧемерзин. ТерзиефТой е самоук актьор, роден в семейство на руски скулптор и приложничка имигранти в Франция. Като юноша той се увлича от философия и поезия. Очарован от театралния спектакъл на режисьора Роже Блин и пиесата на [[:Стриндберг]] "Соната за призраци" той решава да се посвети на театъра.
 
Той изучава занаята направо от извора като работи първо като сценичен работник, суфльор, фигурант, и дубльор преди през 1952 да дебютира блягодарениблагодарение на [[Жан-Мари Саро]] в пиесата на Артюр Адамов "Всички срещу всички".
 
През 1961 той основава своя театрална компания на неговото име и играе м малки частни театри.
 
Политически ангажиран през 1960 подписва Манифеста на 121-те срещу войната в [[Алжир]], а през 2002 петиция Не с нашите имена срещу войната в [[Ирак]].
 
В киното той играе във филми на [[Луис Бунюел]] - Млечния път през 1969, в Затворничката на Анри Жорж Клузо – 1968 и в Медея на Пазолини – 1969 г.
 
В киното той работи още с [[Филип Гарел]], [[Жан-Люк Годар]]. Във филма Червената целувка той играе в ролята на тротцкист, а във Жерминал - — в тази на анархист.
 
Той играе в театралните пиеси на [[Артюр Адамов]], [[Бертолт Брехт]], [[Пол Клодел]], [[Мария Рилке]], [[Корней]], Луиджи Пирандело.
 
Независим, взискателен и скромен имената на авторите Леонид Андреев, [[Славомир Мрожек]] и [[Оскар Милош]], [[Едуард Олби]] и др. стават известни благодарение на неговото театрално дело.
Лоран Терзиеф е отличаван многократно за своя талант като актьор и режисьор включително с френския национален Орден за заслуги и [[наградата Молиер]].
 
Лоран Терзиеф е отличаван многократно за своя талант като актьор и режисьор включително с френския национален Орден за заслуги и [[наградата Молиер]].
[[Категория:Френски актьори]]
 
{{сорткат|Терзиеф, Лоран}}
[[Категория:Френски режисьори]]
[[Категория:Френски актьори и актриси]]
[[Категория:Френски режисьори]]
 
[[de:Laurent Terzieff]]
21 654

редакции