Тит Олий: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Тит Олий''' (Titus Ollius) e политик на [[Римската империя]] през началото на 1 век сл.н.е.
'''Тит Олий''' (Titus Ollius) e политик на [[Римската империя]] през началото на 1 век от н.е.


Произлиза от [[Пиценум]] (днес [[Марке]] в [[Абруцо]], [[Италия]]). <ref>[[Тацит]], Annalen 13, 45.</ref>
Произлиза от [[Пиценум]] (днес [[Марке]] в [[Абруцо]], [[Италия]]). <ref>[[Тацит]], "Анали" 13, 45.</ref>
Олий е [[квестор]] по времето на император [[Тиберий]]. Той е приятел на комадира на [[преторианска гвардия|преторианската гвардия]] от 14 г. [[Луций Елий Сеян]], който е години на ред по времето на Тиберий най-силният мъж в империята. Премахването на Сеян през [[31]] г. води до залез и на Тит Олий. <ref>[[Светоний]], Nero 35, 1. </ref>
Олий е [[квестор]] по времето на император [[Тиберий]]. Той е приятел на командира на [[преторианска гвардия|преторианската гвардия]] от 14 г. [[Луций Елий Сеян]], който е години наред, по времето на Тиберий, най-силният мъж в империята. Премахването на Сеян през [[31]] г. води до залез и на Тит Олий. <ref>[[Светоний]], Нерон 35, 1. </ref>


Той е бил женен за [[Попея Сабина Старша]], дъщеря на [[Гай Попей Сабин]] ([[консул]] 9 г., управител на [[Мизия]]) и най-красивата жена по нейното време.
Той е бил женен за [[Попея Сабина Старша]], дъщеря на [[Гай Попей Сабин]] ([[консул]] 9 г., управител на [[Мизия]]) и най-красивата жена по нейното време.
С нея той има дъщеря ''Олия'' ([[Попея Сабина]]), която става [[62]] г. римска [[императрица]] и втора съпруга на император [[Нерон]].
С нея той има дъщеря ''Олия'' ([[Попея Сабина]]), която става [[62]] г. римска [[императрица]] и втора съпруга на император [[Нерон]].
След скандала на Тит съпругата му се омъжва за [[Публий Корнелий Лентул Сципион (консул 24 г.)|Публий Корнелий Лентул Сципион]] (консул 24 г.). Дъщеря му взема името на дядо си по майка.
След скандала на Тит съпругата му се омъжва за [[Публий Корнелий Лентул Сципион (консул 24 г.)|Публий Корнелий Лентул Сципион]] (консул 24 г.). Дъщеря му взема името на дядо си по майчина линия.


== Източници ==
== Източници ==

Версия от 12:03, 27 юли 2010

Тит Олий (Titus Ollius) e политик на Римската империя през началото на 1 век от н.е.

Произлиза от Пиценум (днес Марке в Абруцо, Италия). [1] Олий е квестор по времето на император Тиберий. Той е приятел на командира на преторианската гвардия от 14 г. Луций Елий Сеян, който е години наред, по времето на Тиберий, най-силният мъж в империята. Премахването на Сеян през 31 г. води до залез и на Тит Олий. [2]

Той е бил женен за Попея Сабина Старша, дъщеря на Гай Попей Сабин (консул 9 г., управител на Мизия) и най-красивата жена по нейното време. С нея той има дъщеря Олия (Попея Сабина), която става 62 г. римска императрица и втора съпруга на император Нерон. След скандала на Тит съпругата му се омъжва за Публий Корнелий Лентул Сципион (консул 24 г.). Дъщеря му взема името на дядо си по майчина линия.

Източници

  1. Тацит, "Анали" 13, 45.
  2. Светоний, Нерон 35, 1.