Преминаване на Западния отряд на Гурко през Стара планина: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
Започва със събиране на сведения от българското население за проходимостта на проходите на Западна Стара планина. Разкрити са възможностите за използуване на пътеките с. Врачеш - с. Чурек, с. Врачеш - с. Желява. Българското население участва и в приспособяването на пътищата за движение на войскови части. На войниците са раздадени по един фунт сухари (за 6 дни) и трдневна дажба месо. Налице е недостиг на окопни инструменти и зимно облекло. Оръдията са разпределени по едно на рота, за да има възможност пренасянето им да става на ръце. Недостига на подготовка се компенсира от волята и жертвоготовността на руския войник.
 
Преминаването на главната колона започва на 13/25 декември. Среща големи трудности на м. ''Драгунски бивак'', където наклона на стръмнината достига до 45 градуса. За изкачването на първото оръдие са необходими 15 часа. Нощува се на открито. На 14/26 декември частите са затрупани от снежна буря. На 15/27 декември Лейбгвардейски Преображенски полк води бой при с. [[Негушево]] и отхвърля противника към с. Ташкесен / (дн. [[Саранци]] /). 123- и Козловския Пехотен полк овладява с. [[Потоп (село)|Потоп]] и с. Елешница / (дн. [[Йорданкино]] /). I- а Кавказка Казашка бригада (полковник [[Иван Тутолмин]]) излиза на шосето за [[София]]. На 18/30 декември колоната се съсредоточава при с. [[Яна]].
 
С помоща на българското население лявата колона на 13/25 декември достига превала на планината. Оръдията са пренесени в демонтирано състояние. След разчистване пътя в снега (1,2 м.) се води бой при с. [[Буново (Софийска област)|Буново]] и с. [[Мирково]] (14/26 декември). Нощува се на открито. Около 18,00 ч. на 17/29 декември след силна снежна буря движението е преустановено и частите се връщат в Етрополе. От строя поради измръзване излизат 879 офицери и войници (15 % от състава). Приютени са българското население. На следващият ден, настъплението е подновено изненадващо за противника през Златишкия проход, койти е преминат без усложнения.

Навигация