Дълбоки: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Премахнати редакции на 109.121.246.51 (б.), към версия на 193.68.117.222
Ред 38: Ред 38:
[[Събор]] на селото - [[6 май]] ([[Гергьовден]]).
[[Събор]] на селото - [[6 май]] ([[Гергьовден]]).


Коледуване, Бабин ден, Трифон Зарезан, Лазаруване,свара.
Коледуване, Бабин ден, Трифон Зарезан, Лазаруване


== Личности ==
== Личности ==

Версия от 16:31, 31 юли 2010

Дълбоки е село в Южна България. То се намира в община Стара Загора, Област Стара Загора.

Дълбоки
Общи данни
Население1739 души[1] (15 декември 2023 г.)
Надм. височина266 m
Пощ. код6060
Тел. код041171
МПС кодСТ
ЕКАТТЕ24482
Администрация
ДържаваБългария
ОбластСтара Загора
Община
   кмет
Стара Загора
Живко Тодоров
(ГЕРБ; 7 ноември 2011)
Кметство
   кмет
Дълбоки
Бальо Иванов
(ОДС, ЗНС, ДГ, ...)
Дълбоки в Общомедия

География

Дълбоки се намира на южния склон на Средна гора, на половината разстояние между Стара и Нова Загора, на три километра северно от пътя София - Бургас, минаващ през Южна България. Дълбоки е между селата Хрищени (от Запад), Горно Ботево (от Юг) и Оряховица (от Изток). На север е Средна Гора, и след преминаване на връх Морулей по нейния северен склон може да се достигне село Милево.

През Дълбоки тече малка река, около селото има още няколко планински реки - Къпошница от Запад и КисиКая от Изток. Климатът е континентален, лятото е горещо, зимата е сурова. За селото са характерни мъжките имена Белин, Дамян, Бальо и женските Кера, Тонка, Златка, Зюмбюла и други.

История

По време на Руско-Турската война близо до селото се води епичната битка за Самарското знаме, при което с цената на живота си подполковник Калитин защитава знамето от турските войски. След победата в битката турското население в Дълбоки панически напуска селото и се оттегля на юг с победената турска войска. За тяхно нещастие, малкото останали турци в селото са принудително затворени в една плевня и изгорени живи за отмъщение.В селото има заровено турско злато.Картата е загубена по време на войната от Адил ага.

По време на Деветоюнския преврат през 1923 година ЦК на БКП взема решение да запази неутралитет при свалянето от власт на правителството на Александър Стамболийски, обратно на настроенията на мнозинството обикновени комунисти. Единствено партийната организация в Дълбоки оценява решението като грешка и пише открито писмо до ЦК.

Културни и природни забележителности

През 1879 г. в селото е открита могилна гробница с изключително богати гробни дарове. Проучена е от поручик Кляузов и е обнародвана от В. Прохаров. Гробницата е изградена от варовикови плочи и е с дължина - 2,35 м, ширина - 1,60 м и дълбочина - 1,50 м. Открити са: бронзова броня, златен нагръдник, , две железни копия, бронзова хидрия, глинена амфора, два бронзови съда, три сребърни чаши, един сребърен тас, глинена чернофирнисова паница, железен свещник. Погребението се датира към края на V в. пр. Хр. Находката се намира в The Ashmolean Museum of Art and Archaeology в Оксфорд.

Интересна забележителност е „Глухият камък“ по поречието на реката, минаваща през Дълбоки. В дефилето на планината преди селото, огромен каменен блок е препречил речното корито. Преданието разказва, че под него лежат завинаги костите на глух турчин, който единствено не чул ужасените викове на хората наоколо, докато се къпел в реката, а по склона на планината паднал каменният къс.

Редовни събития

Събор на селото - 6 май (Гергьовден).

Коледуване, Бабин ден, Трифон Зарезан, Лазаруване

Личности

Родени в Дълбоки:

Подпоручик Дечо Колев (1879-1912) - герой от Балканската война (1912г.), командир на взвод в прославения 21 Средногорски пехотен полк на полковник Владимир Серафимов. Загинал в боя на връх Кавгаджик (Средногорец)край Смолян, наречен още тогава Родопската Шипка.

Други

Открит е модерен супермаркет от веригата КООП на 14 декември 2007 г.; стопанисва се от потребителна кооперация „Напредък“ с. Дълбоки, която е създадена през м.март 1915 г.

Галерия

Външни препратки