Национален стадион „Васил Левски“: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м координати
м Робот Добавяне: ar:ملعب فاسيل ليفسكي الوطني
Ред 43: Ред 43:
[[Категория:Забележителности на София]]
[[Категория:Забележителности на София]]


[[ar:ملعب فاسيل ليفسكي الوطني]]
[[de:Wassil-Lewski-Nationalstadion]]
[[de:Wassil-Lewski-Nationalstadion]]
[[en:Vasil Levski National Stadium]]
[[en:Vasil Levski National Stadium]]

Версия от 14:12, 13 август 2010

Национален стадион „Васил Левски“
Карта
Местоположение в Средец
Общи данни
АдресСофия 1000, бул. „Евлоги Георгиев“ №38
Открит1953
АрхитектКъно Дундаков
Капацитет43 340
Използван от
Национален отбор по футбол на България
срещи от евротурнирите
Мачове между ПФК ЦСКА и ПФК Левски (София)
ПФК ЦСКА (София)
Национален стадион „Васил Левски“ в Общомедия

Националният стадион „Васил Левски“ е най-голямото спортно съоръжение с трибуни в България. Стадионът има 43 340 седящи зрителски места. Намира се в центъра на София.

Официално е открит през 1953 г., а основно реконструиран през 1966 г. и 2002 г.

История

На мястото на Националния стадион преди построяването му са се намирали игрище „Левски“ (където са играли ФК Левски) и стадион Юнак (който се е използвал като национален стадион). След разрушаването на двата стадиона в края на 1940-те години на същото място започва построяването на многофункционален комплекс. Стадионът е завършен през 1953 г. и има 80 000 седящи места [1]. В този си вид стадионът остава до 1998 г. когато започва реконструкция, за да може съоръжението да отговаря на изискванията на УЕФА. През 1997 г. е решено да се положат седалки и да се направят козметични подобрения. През 1998 започва самата реконструкция. Работата обаче не върви по план, заради липсата на средства и план за извършване на реконструкцията. След разкритие на нередности през 2000 г. работата е спряна и е създадена работна група. През 2001 работата отново започва и стадионът е завършен през октомври 2002 г. преди срещата България - Хърватия, с която е открит отново. След завършване на реконструкцията и спазване на разпоредбите на УЕФА капацитетът е намален почти на половина до 43 340 седящи места.

Националният стадион "Васил Левски" е лицензиран през 2002 г. от УЕФА и притежава четиризвездна категория по стандартите на УЕФА и ФИФА за капацитет на стадион от такъв ранг.

Използване

На Националния стадион се провеждат футболни мачове на националния отбор, за републикански първенства и финалите на турнира за Купата на България, а също републикански и международни първенства по лека атлетика.

Националният стадион „Васил Левски“ разполага с звукова уредба с мощност 16 000 W, 14 спортни зали за джудо, художествена гимнастика, баскетбол, бокс, аеробика, фехтовка, тенис на маса и обща физическа подготовка.

На територията на стадиона има две конферентни зали - Зала Родина и Прес-клуб България, както и три ресторанта.

Контакти

София 1000, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ №38, Тел: (02) 930 06 66 Факс: (02) 802 524

Външни препратки

Източници

Шаблон:София-мъниче