Ком (хижа): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
кат
Ред 27: Ред 27:


[[Категория:Стара планина]]
[[Категория:Стара планина]]
[[Категория:Туристически хижи в България]]
[[Категория:Туристически хижи в Стара планина]]

Версия от 12:37, 16 август 2010

Вижте пояснителната страница за други значения на Ком.

Името „Ком“ носят две туристически хижи, нова и стара, в Берковския Балкан, в подножието на един от високите върхове на Стара планина, връх Ком. И двете хижи са двуетажни, електрифицирани и водоснабдени. За много туристи, двете хижи служат за отправна точка при покоряване на българската част от европейския туристически маршрут Е-3, известна още като маршрут „Ком-Емине“.

Стара хижа „Ком“

Старата хижа

Старата хижа е разположена в местността Покоя на надморска височина 1620 м. Сградата е с капацитет 28 места с външен и вътрешен санитарни възли. На разположение са туристическа кухня и столова. Отоплението е на твърдо гориво и електрически печки.

Намира се на около 30 минути от новата хижа по почвен път и от нея тръгват пътеки към вр. Ком (около 1,5 - 2 часа), към местността Малък самар, към с. Бързия и летния туристически път към хижа Петрохан.

Нова хижа „Ком“

Новата хижа

Новата хижа „Ком“ се намира в местността Горна кория, на надморска височина 1506 м. Сградата ѝ е масивна, с капацитет 120 места. Хижата е с централно отопление, половината стаи са с общ санитарен възел на етажа, а другата половина - със самостоятелни възли. Разполага с ресторант, туристическа кухня и столова.

Новата хижа е достъпна по добър асфалтов път от Берковица (около 14 км), и на около 3.30 часа пеш по маркирани пътеки от Берковица и от Петрохански проход. Близките туристически обекти са: Вазов камък (на около 20 минути), връх Щърковица (на около 40 минути), хижа Малина (на около 3 часа), лагер „Пръшковица“ (на около 2 часа). В новата хижа се поставя туристическият печат за връх „Ком“.

Външни препратки