Света Богородица (Токио): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: en:St. Mary's Cathedral, Tokyo
Редакция без резюме
Ред 23: Ред 23:


== Описание ==
== Описание ==
Преди построяването на „Сейнт Мери“ на същия терен е имало друг храм, построен през 1899 година от дърво в [[Неоготика|неоготически]] стил. Старата сграда е опожарена по време на [[Втората световна война]]<ref name="AT">[http://www.tokyo.catholic.jp/eng_frame.html Archdiocese of Tokyo], retrieved 14 March 2010</ref>, затова епархията организира конкурс за построяване на нова катедрала, който е спечелен през 1961 година от Кензо Танге. Новата постройка е завършена през 1964 година. При изграждането и&#768;, като асистенти на Танге са участвали германския архитект Вилхелм Шломбс, архитектът от Цюрих - Макс Лечнер и структурния инженер Йошикацу Цубой.




== Източници ==
== Източници ==

Версия от 17:31, 19 август 2010

Катедрала Сейнт Мери
St. Mary's Cathedral
Карта
Местоположение в Sekiguchi
Видкатолически храм
МестоположениеБункио, Токио, Япония
АрхитектКензо Танге
СтилМодернизъм
Изграждане1961-1964
Технически параметривисочина 39,4 м
3 650 m2
Височина39,4 m
Статутархиепископска катедрала
СобственикКатолическа църква
Катедрала Сейнт Мери
St. Mary's Cathedral
в Общомедия

„Сейнт Мери“ (Шаблон:Lang-en) е римокатолически храм, проектиран от японския архитект Кензо Танге. Сградата е разположена в район Бункио на японската столица Токио. Има статут на катедрала, като седалище на токийската католическа епархия.

Описание

Преди построяването на „Сейнт Мери“ на същия терен е имало друг храм, построен през 1899 година от дърво в неоготически стил. Старата сграда е опожарена по време на Втората световна война[1], затова епархията организира конкурс за построяване на нова катедрала, който е спечелен през 1961 година от Кензо Танге. Новата постройка е завършена през 1964 година. При изграждането ѝ, като асистенти на Танге са участвали германския архитект Вилхелм Шломбс, архитектът от Цюрих - Макс Лечнер и структурния инженер Йошикацу Цубой.


Източници

  1. Archdiocese of Tokyo, retrieved 14 March 2010

Външни препратки