Фермий: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Rostik79 (беседа | приноси)
Допълнителна фактологическа информация
Rostik79 (беседа | приноси)
мРедакция без резюме
Ред 49: Ред 49:
{{химичен елемент край}}
{{химичен елемент край}}


'''Фермий''' (лат. Fermium) - изкуствено получен радиоактивен химичен елемент с пореден номер 100 от група [[актиниди]]. Получен е в края на [[1952]] г. от американски учени от Националната [[лаборатория]] на [[Лос Аламос]]. Непосредствено след първия термоядрен взрив на остров Еневетак, Тихия океан, малки количества фермий са засечени в отломките покрай мястото на експлозията, заедно с елемента [[айнщайний]]. Носи името на Нобеловия лауреат по [[физика]] италианеца [[Енрико Ферми]].
'''Фермий''' (лат. Fermium) - изкуствено получен радиоактивен химичен елемент с пореден номер 100 от група [[актиниди]]. Получен е в края на [[1952]] г. от американски учени от Националната [[лаборатория]] на [[Лос Аламос]]. Непосредствено след първия термоядрен взрив на остров Еневетак, Тихия океан малки количества фермий са засечени в отломките покрай мястото на експлозията, заедно с елемента [[айнщайний]].
Носи името на Нобеловия лауреат по [[физика]] италианеца [[Енрико Ферми]].


==Източници==
==Източници==

Версия от 19:40, 20 август 2010

Шаблон:Химичен елемент начало Шаблон:Химичен елемент край

Фермий (лат. Fermium) - изкуствено получен радиоактивен химичен елемент с пореден номер 100 от група актиниди. Получен е в края на 1952 г. от американски учени от Националната лаборатория на Лос Аламос. Непосредствено след първия термоядрен взрив на остров Еневетак, Тихия океан малки количества фермий са засечени в отломките покрай мястото на експлозията, заедно с елемента айнщайний.

Носи името на Нобеловия лауреат по физика италианеца Енрико Ферми.

Източници