Джийн Родънбери: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: ko:진 로덴베리
м Замяна на файла „Space_shuttle_enterprise_star_trek.jpg“ с The_Shuttle_Enterprise_-_GPN-2000-001363.jpg
Ред 22: Ред 22:


== Телевизионна кариера ==
== Телевизионна кариера ==
[[Файл:Space shuttle enterprise star trek.jpg|мини|ляво|200п|Джийн Родънбери с актьори и персонал от екипа на [[Стар Трек]] при извеждането на [[Космическа совалка|совалката]] ''Enterprise'' от производствените помещения]]
[[Файл:The_Shuttle_Enterprise_-_GPN-2000-001363.jpg|мини|ляво|200п|Джийн Родънбери с актьори и персонал от екипа на [[Стар Трек]] при извеждането на [[Космическа совалка|совалката]] ''Enterprise'' от производствените помещения]]
През 50-те пише сценарии за сериала ''Have Gun - Will Travel'' и други, също така продуцира сериала ''The Lieutenant''. На първия си сценарии се подписва под псевдонима ''Робърт Уесли''.
През 50-те пише сценарии за сериала ''Have Gun - Will Travel'' и други, също така продуцира сериала ''The Lieutenant''. На първия си сценарии се подписва под псевдонима ''Робърт Уесли''.



Версия от 15:16, 22 август 2010

Джийн Родънбери
Eugene Wesley Roddenberry

Роден
Починал

Учил вГрадски колеж на Лос Анджелис
Южнокалифорнийски университет
Колумбийски университет
Активен периодот 1954 г.
Семейство
СъпругаМейджъл Барет (6 август 1969 – 1991)
Деца3

Уебсайт
Джийн Родънбери в Общомедия

Юджийн Уесли Родънбери (Шаблон:Lang-en; 19 август 1921 - 24 октомври 1991) — американски сценарист и продуцент. Известен е като създателят на научно-фантастичната вселена на Стар Трек. Един от първите хора погребани в космоса.

Биография

Джийн Родънбери е роден на 19 август 1921 г. в Ел Пасо, Тексас в семейството на Едуард Родънбери и Каролина Глен. Премества се със семейството си в Лос Анджелис. Следвайки стъпките на баща си, учи за да стане полицай, като получава и лиценз за пилот. През 1941, след бомбардировката на Пърл Харбър, Джийн е повикан на служба в американската армия. Служи във Военно-въздушните сили като пилот на бомбардировач B-17 от 1941 до 1945. По време на войната извършва 89 полета, получива ранг на лейтенант и награди за огромни заслуги.

След войната започва работа в авиокомпанията Пан Американ като втори пилот. Но след самолетна катастрофа през 1947 решава да се откаже от кариерата на пилот и да стане полицай в Лос Анджелис, където служи от 1949 до 1956.

Родънбери се жени два пъти. Първият път за Айлин Рексроут. Вторият път за Мейджъл Барет - актриса, с която се запознава по време на снимките на Стар Трек.

Джийн Родънбери умира на 24 октомври 1991 г. По негово желание, прахта му (заедно с прахта на още 23 космически пионери и ентусиасти) е сложена в специална капсула и изстреляна в космоса от ракетата Пегас.

Телевизионна кариера

Джийн Родънбери с актьори и персонал от екипа на Стар Трек при извеждането на совалката Enterprise от производствените помещения

През 50-те пише сценарии за сериала Have Gun - Will Travel и други, също така продуцира сериала The Lieutenant. На първия си сценарии се подписва под псевдонима Робърт Уесли.

През 1964 г. Джийн Родънбери има идея за научно-фантастичен сериал, отхвърлена от CBS, тоЙ я предлага на NBC. През същата година Джийн написва сценарий за пилотния епизод „Клетка“ (Шаблон:Lang-en) с Джефри Хънтър в ролята на капитан Кристофър Пайк. Серията не се харесва на ръководството и проектът е отложен.

Джийн с помощта на приятели сценаристи предлага на компанията три нови сценария, един от които е одобрен. По-късно започват и снимките на новия сериал. Заради силно ограниченият бюджет са използвани стари декори. Новият сериал, който получава името „Стар Трек“ (по-късно - „Стар Трек: Оригиналният сериал“) е пуснат в излъчване през 1966 г.

Освен „Оригиналният сериал“ Джийн Родънбери е създател и на още един сериал - Стар Трек: Следващото поколение, работата по който започва през 1985 (излъчването му започва през 1987). След смъртта на Джийн през 1991 работата над сериала продължава Рик Бърман.

Освен работата по сериалите, Родънбери е създател и на пълнометражния филм „Стар Трек: Филмът“ (1979).

Наследство

Звездата на Родънбери в холвудската алея на славата

След смъртта на Родънбери Стар Трек не е забравен. След сериала „Стар Трек: Следващото поколение“ (последната серия е направена през 1994) са направени още четири телевизионни сериала (включително и анимационния).

На основата на Стар Трек са създадени десет игрални филма. Някои от тях, дори когато Родънбери е още жив.

Астероидът 4659 Родънбери и ударен кратер на Марс са кръстени в негова чест.

Къщата, в която Родънбери е роден и е живял със семейството си близо две години, се намира на 1907 E. Yandell Street в Ел Пасо. Сега на нейно място има магазин за цветя, при него е поставена дървена плоча, отбелязваща мястото.

Една от сградите на студиото на CBS Paramount Television, в която се помещават административните офиси, се нарича сградата на Родънбери.

Външни препратки