Елементи: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
Xqbot (беседа | приноси)
м Робот Промяна: ckb:توخمەکانی ئیقلیدس
Ред 29: Ред 29:
[[bn:ইউক্লিড’স এলিমেন্টস]]
[[bn:ইউক্লিড’স এলিমেন্টস]]
[[ca:Elements d'Euclides]]
[[ca:Elements d'Euclides]]
[[ckb:بنەماکانی ئۆکلیدس]]
[[ckb:توخمەکانی ئیقلیدس]]
[[cs:Euklidovy Základy]]
[[cs:Euklidovy Základy]]
[[da:Euklids elementer]]
[[da:Euklids elementer]]

Версия от 19:53, 24 август 2010

Илюстрация към превод на „Елементи“, 1309-1316

„Елементи“ е математически трактат, състоящ се от 13 книги. Написан е от древногръцкия математик Евклид около 300 г.пр.н.е. Трактатът се състои от определения, аксиоми, постулати и доказателства. Той изгражда систематично основите на геометрията и провокира развитието на логиката и цялата съвременна наука.

Според някои оценки „Елементи“ е най-успешната книга за всички времена. За големите цивилизации, оформили се около монотеистични религии (християнство, ислям) „Елементи“ е традиционен учебник, наред с религиозната им книга (Библия, Коран). Някои съвременни учебници по геометрия са редакции на книгата, а всички приемни изпити за гимназии или университети, където се изучават точни науки включват задачи върху материала ѝ.

Оригиналната версия на „Елементи“ затруднява съвременния читател, особено книгите, излагащи числови резултати, тъй като тези резултати са интерпретирани геометрично. Гърците не са имали удобните числови и алгебрични обозначения (нотация), които ползваме днес и които са въведени през 17 век.


Вижте също


Външни препратки

Шаблон:Link FA

Шаблон:Link FA