Вормс: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: sr:Вормс
TXiKiBoT (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: sw:Worms
Ред 100: Ред 100:
[[sr:Вормс]]
[[sr:Вормс]]
[[sv:Worms]]
[[sv:Worms]]
[[sw:Worms]]
[[tr:Worms]]
[[tr:Worms]]
[[vi:Worms, Đức]]
[[vi:Worms, Đức]]

Версия от 01:14, 26 август 2010

Катедралата Св. Петър

Вормс (на немски Worms, на латински Borbetomagus или Civitas Vangionum) е град в Западна Германия, в провинция Рейнланд-Пфалц. Разположен е на река Рейн и е част от Европейският метрополен регион Рейн-Некар.

Построен от келтите като Борбетомагус, Вормс се бори с Кьолн, Аугсбург и Трир за титлата на най-стар град в Германия. Градът е единственият немски представител в "Най-старите европейски градове".

Вормс е известен като град на Нибелунгите, град на Лутер и с катедралата "Св. Петър".


География и население

Вормс е разположен в долината на Рейн между Майнц и Лудвигсхафен, на западния бряг на реката. Свързва метрополния регион Рейн-Некар с региона Рейн-Майн на север.

Поради положението си между планините Донерсберг и Оденвалд, Вормс е един от най-топлите и сухи градове в Германия. Количеството валежи е сравнимо с това в Йерусалим.

Състои се от 13 общини с население общо 82 212 души. По-голямата част са протестанти и католици.

История

Вормс е град с богато историческо минало. Местността е населена около 5000 г.пр.н.е. от скотовъдци и фермери. На едно от възвишенията на юг от града са намерени от 1896 до 1951 г. 25 гробове от различни епохи. От тях 8 датират от ранната Бронзова епоха (2300/2200-1800 г.пр.Хр.). Най-старото известно име на града е Борбетомагус (земя на Борбет). Римляните го наричат през 3/4-ти в. Civitas Vangionum. Вангиони остава до 16-ти в. названието на жителите на Вормс. От това име произлиза и името на местността около Вормс - Вонегау. От 6-ти в. града носи името Вормс, във формата на латинското Вормация. По времето на Каролингите Вормс е един от центровете на силата.

Император Карл Велики прави Вормс своя зимна резиденция. 1076 се състои събор на който Крал Хайнрих IV отхвърля Папа Григорий VII. За това бива отлъчен от църквата. 1122 г. се сключва Вормския Конкордат. 1184 г. крал Фридрих Барбароса разрешава много свободи на града. От 12-ти до 16-ти век епископите и градките управници се конкурират за властта. През 1521 именно във Вормс Мартин Лутер защитава тезите си пред император Карл V. Градът става център на Реформацията.

През 1689 г. градът е разрушен от войските на Луи XIV.

От 1792 до 1814 г. Вормс принадлежи на Франция, след 1816 на великото херцогство Хесен.

През Втората Световна Война| е почти напълно разрушен. От 1968 до 2000 Вормс принадлежи към окръг Рейнхесен-Пфалц.

Икономика

Развити са химическата индустрия, машиностроене и металообработване. 46% от населението работи в околните по-големи градове Манхайм, Лудвигсхафен, Майнц и Франкфурт. Вормс е третата по-големина винарска зона в Рейнланд-Пфалц.

Образование

В града се намира едно специализирано висше учебно заведение с практическа насоченост Fachhoschule Worms (без аналог в България). Предлагат се специалностите туризъм, информатика и икономика. Освен това в града има 3 гимназии, 4 реални, 5 среднообразователни и 14 основни училища.

Забележителности

Кулата на Нибелунгите на моста над Рейн
  • Катедралата Св. Петър
  • Еврейското гробище (запазено от 1706 г., едно от най-старите в Европа)
  • Паметникът Лутър
  • Моста над Рейн с кулата на Нибелунгите. Съществували са две такива кули в двата края на моста, но само една се е запазила.
  • Запазени части от градската стена
  • Водната кула
  • Музей на Нибелунгите

Всяка година се провеждат фестивал на Нибелунгите ( Nibelungenfestspiele - инсценировки на сюжети от епоса за Нибелунгите Das Nibelungenlied), Джаз фестивал "Jazz’n’Joy" и 2 големи панаира, привличащи хора от целия регион.

Личности, родени във Вормс

Личности, починали във Вормс

Външни препратки