Сохо (Манхатън): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 113: Ред 113:
{{commonscat|SoHo, New York City}}
{{commonscat|SoHo, New York City}}
* [http://www.artnyc.com/SoHoHistory.html#1900/ История]
* [http://www.artnyc.com/SoHoHistory.html#1900/ История]

{{Квартали в Манхатън}}


[[Категория:Квартали в Манхатън]]
[[Категория:Квартали в Манхатън]]

Версия от 19:50, 27 август 2010

Тази статия е за квартал в Манхатън, Ню Йорк. За друго значение вижте Сохо.

Шаблон:НМ

СоХо (Шаблон:Lang-en) е квартал в западната част на долен Манхатън - Ню Йорк.

Известен като артистичен район и като квартала на художниците, СоХо се развива през последните десетилетия, превръщайки се и в модерно място за пазаруване. Той е идеален образец за вътрешноградско регенериране обхващащо социално-икономическо, културно, политическо и архитектурно развитие.[1]

СоХо е обявен за район с национално историческо и културно значение поради архитектурата си, използваща голямо количество характерни чугунени детайли.

Описание

История

До средата на ХХ век, районът е познат като „Hell's Hundred Acres“ (дяволските сто акра), описван като индустриална зона, оживен с мизерните си цехове и малки фабрики през деня и празен през нощта. След войната много от обектите там започват да западат.

Уличната мрежа на СоХо с двата варианта за граница на запад.

Това се променя през 1960-те, когато в квартала започват постепенно да се заселват художници, където да живеят и работят. Тук те намират големи празни пространства в складовете и производствените халета, преустройвайки ги в т.нар. лофт апартаменти/ателиета.


През 1968 година, активисти на новообразуваната общтност формират организация с цел легализиране на обитаването на тази зона. Желаейки да се индентифицират и в географски смисъл, те се консултират с градоустройствения департамент към общината, където наричат района „South of Houston“ (на юг от Хюстън - имайки се предвид улица „Хюстън“ в долен Манхатън). Това название е съкратено до първите две букви на думите „SoHo“, като групата след гласуване се кръщава „Асоциация на художниците СоХо“. Оказва се, че името пасва идеално и като название на квартала.

Разположение

За граници на квартала се смятат: улица „Хюстън“ на север, отвъд която са кварталите Гринуич Вилидж и НоХо; улиците „Лафайет“ и „Център“ на изток, отвъд които са разположени Малката Италия и Нолита; улица „Канал“ на юг, отделяща районът ТрайБеКа. За границата в западна посока има две становища. Първоначално, улица „Западен Бродуей“ е приета за западния край на СоХо. До там се простира и характерната му „Чугунена архитектура“. В някои твърдения, площта на квартала се простира още по на запад, достигайки до „6-то авеню“.

Забележителности

Галерия

Сгради с характерна
„Чугунена архитектура“.
Улица „Томпсън“. Фасада в СоХо.

Източници

Външни препратки

Шаблон:Link FA