Електронна поща: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Xqbot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: pnb:ای میل
малко по en
Ред 1: Ред 1:
'''Електронната поща''', която често се нарича просто '''имейл''' (от англ.'''''e-mail''''' или '''''email'''''), е метод за обмен на [[цифрови]] съобщения през [[Интернет]] или други [[компютърни мрежи]]. Първоначално, електронна поща се изпраща директно от един потребител към друг [[компютър]]. Това налага и двата компютъра да са [[онлайн]] по едно и също време, а-ла-месинджър. Днешните системи за електронна поща се базират на модела [[съхрани-и-препрати]]. Имейл [[сървъри]]те приемат, препращат, доставят и съхраняват съобщения. Потребителите вече не е необходимо да бъдат на линия по едно и също време, а трябва само да свържат за каратко, обикновено към [[имейл сървър]], за толкова дълго, колкото е необходимо, да се изпратят и получат съобщенията.
'''Електронната поща''', също '''имейл''' (от англ.'''''e-mail''''' или '''''email'''''), е начин за създаване, съхраняване, изпращане, приемане и препращане на съобщения посредством [[електроника|електронни]] [[комуникация|комуникационни]] [[система|системи]].


Дадено имейл съобщение се състои от два компонента, заглавие на съобщението и тялото на съобщението, което е всъщност съдържанието на имейла. В заглавието на съобщението съдържа контролна информация, в това число поне [[имейл адрес]]а на изпращача и един или повече адреси на получателя. Обикновен има и допълнителна информация като тема на писмото.
Терминът се отнася за всички „публични“ (общодостъпни) [[интернет]] '''e-mail''' системи, базирани на [[протокол]]а [[SMTP]], както и за „частните“ (с ограничен достъп) [[интранет]] системи, които доста често използват интернет протоколи за вътрешните си e-mail услуги.

Първоначано мейлите се ползват само за текстова комуникация, по-късно могат предават мултимедийно съдържание посредством прикрепвания - процес, който е стандартизиран от [[RFC]] 2045 до RFC 2049. Заедно, тези RFC-а започват да се наричат Многоцелеви добавки към Интернет поща, ({{lang-en|Multipurpose Internet Mail Extensions}}) или съкратено [[MIME]].
Първоначално текстови комуникационна среда, електронна поща е удължен за изпълнение мултимедийно съдържание прикачени файлове, процес, стандартизирани в RFC 2045 през 2049 г. Заедно, тези RFC-та са дошли да се нарича комплексно Internet Mail Extensions (MIME).

Историята на съвременните, глобални Интернет услуги за електронна поща започва още в началото на [[ARPANET]]. Стандарти за кодиране на електронна поща съобщения са предложени още през 1973 г. (RFC 561). Преминаването от ARPANET към Интернет в началото на 1980, създава основата на сегашните услуги. Едно писмо, изпратено в началото на 1970 г. изглежда доста подобно на едно такова, изпратено по Интернет днес.

Мрежово-базираната електронна поща първоначално се обменя по ARPANET посредством разширения към Протокола за трансфер на файлове ({{lang-en|File Transfer Protocol }}) ([[FTP]]), а сега това става чрез Simple Mail Transfer Protocol ([[SMTP]]), публикувано за първи път като [[Интернет стандарт]] 10 (RFC 821) през 1982 година. В процеса на транспортиране на електронни съобщения между системи, SMTP обменя параметрите за доставяне посредством пакет към съобщението, който е отделен от самото съобщение (заглавна част и тяло).


==Произход на електронната поща==
==Произход на електронната поща==

Версия от 10:09, 29 септември 2010

Електронната поща, която често се нарича просто имейл (от англ.e-mail или email), е метод за обмен на цифрови съобщения през Интернет или други компютърни мрежи. Първоначално, електронна поща се изпраща директно от един потребител към друг компютър. Това налага и двата компютъра да са онлайн по едно и също време, а-ла-месинджър. Днешните системи за електронна поща се базират на модела съхрани-и-препрати. Имейл сървърите приемат, препращат, доставят и съхраняват съобщения. Потребителите вече не е необходимо да бъдат на линия по едно и също време, а трябва само да свържат за каратко, обикновено към имейл сървър, за толкова дълго, колкото е необходимо, да се изпратят и получат съобщенията.

Дадено имейл съобщение се състои от два компонента, заглавие на съобщението и тялото на съобщението, което е всъщност съдържанието на имейла. В заглавието на съобщението съдържа контролна информация, в това число поне имейл адреса на изпращача и един или повече адреси на получателя. Обикновен има и допълнителна информация като тема на писмото.

Първоначано мейлите се ползват само за текстова комуникация, по-късно могат предават мултимедийно съдържание посредством прикрепвания - процес, който е стандартизиран от RFC 2045 до RFC 2049. Заедно, тези RFC-а започват да се наричат Многоцелеви добавки към Интернет поща, (Шаблон:Lang-en) или съкратено MIME. Първоначално текстови комуникационна среда, електронна поща е удължен за изпълнение мултимедийно съдържание прикачени файлове, процес, стандартизирани в RFC 2045 през 2049 г. Заедно, тези RFC-та са дошли да се нарича комплексно Internet Mail Extensions (MIME).

Историята на съвременните, глобални Интернет услуги за електронна поща започва още в началото на ARPANET. Стандарти за кодиране на електронна поща съобщения са предложени още през 1973 г. (RFC 561). Преминаването от ARPANET към Интернет в началото на 1980, създава основата на сегашните услуги. Едно писмо, изпратено в началото на 1970 г. изглежда доста подобно на едно такова, изпратено по Интернет днес.

Мрежово-базираната електронна поща първоначално се обменя по ARPANET посредством разширения към Протокола за трансфер на файлове (Шаблон:Lang-en) (FTP), а сега това става чрез Simple Mail Transfer Protocol (SMTP), публикувано за първи път като Интернет стандарт 10 (RFC 821) през 1982 година. В процеса на транспортиране на електронни съобщения между системи, SMTP обменя параметрите за доставяне посредством пакет към съобщението, който е отделен от самото съобщение (заглавна част и тяло).

Произход на електронната поща

Електронната поща е предшественик на Интернет. През 1965 г. тя бива създадена първоначално като начин, множество потребители да комуникират един с друг влизайки едновременно в един компютър и записвайки съобщения на диск, като имат възможността да ги четат. Скоро ел.поща се развива и позволява съобщенията да се пренасят на различни компютри чрез създадена между тях мрежа.

Предшественикът на Интернет - ARPANET изиграва огромна роля за развитието на ел.поща. През 1969 се въвежда знака @, за да се отдели името на потребителя от името на компютъра в адреса на ел.поща. През тези години тя набира популярност и се превръща в най-значителната част на ARPANET. • Имейлът (съкратено от електронна поща – electronic mail) е бърз и удобен начин за комуникация с други хора.

Основно предимство на този вид услуга е, че посредством нея много по-лесно се поддържат контакти в други населени места и държави, както и че писмата пристигат доста по-бързо от традиционната хартиена поща. Освен това някои електронната поща не е ограничена само до текст а осигурява възможност за пренос на всякакви видове данни — изображения, звукови файлове и др.

Функции

• Изпращате и получавате текстови съобщения. Можете да изпратите имейл на всеки, който има имейл адрес. Съобщенията пристигат във входящата кутия за електронна поща на получателя за секунди или минути – независимо дали се намира в съседната сграда или на другия край на света.

Електронната поща е двупосочна. Можете да получавате съобщения от всеки, който знае вашия имейл адрес, а след като ги прочетете, да им отговаряте.

• Изпращате и получавате файлове. Освен текст, можете да изпращате с имейлите почти всякакви видове файлове, включително документи, картини и музика. Файл, изпратен в имейл съобщение, са нарича прикачен файл.

• Изпращате съобщения до група хора. Можете да изпратите едно имейл съобщение едновременно до много хора. Получателите могат да отговарят на цялата група, което позволява групови обсъждания.

• Препращате съобщения. Когато получите имейл, можете да го препратите на друг, без да му отговаряте.

Едно от предимствата на електронната поща пред телефона или обикновената поща е нейното удобство: Можете да изпращате съобщения по всяко време на деня и нощта. Ако получателите не са пред своите компютри и онлайн (свързани с Интернет), когато изпращате съобщението, те ще го намерят следващия път, когато проверяват пощата си. Ако са онлайн, можете да получите отговор след минути.

Освен това електронната поща е безплатна. За разлика от изпращането на обикновените писма, не са нужни марки и такси, независимо къде живее получателят. Единствените разходи са тези, които плащате за връзката с Интернет.

Какво е нужно

За да изпращате електронна поща, са ви нужни 3 неща.

• Връзка с Интернет. За да свържете компютъра си с Интернет, трябва първо да се абонирате при Интернет доставчик. Той ви предоставя връзка с Интернет, обикновено срещу месечна такса. Освен това имате нужда от модем. Вж. Какво ми трябва за връзка с Интернет?

• Програма за електронна поща или уеб базирана услуга. Можете да използвате програмата за електронна поща Windows Mail, включена в Windows. Можете да използвате и други програми, след като ги инсталирате на вашия компютър.

Ако предпочитате, можете вместо това да се абонирате за безплатни уеб-базирани имейл услуги като Gmail, MSN Hotmail или Yahoo! Mail. Тези услуги ви позволяват да проверявате вашата електронна поща с уеб браузър от всеки компютър, свързан с Интернет.

• Имейл адрес. Вие получавате имейл адрес от вашия Интернет доставчик или от уеб-базираната имейл услуга, когато се абонирате. Имейл адресът се състои от потребителско име (избран от вас псевдоним, който не е задължително да бъде истинското ви име), знакът @ и името на вашия Интернет доставчик или доставчика на уеб-базирана електронна поща, например ime@example.com

Виж още


Електронни пощи на български