Плексип: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Плексип''' в [[древногръцката митология]] е брат на Алтей-бащата на Мелеагър. Взема участие в лова на [[Калидонски глиган|Калидонския глиган]]. По решение на Мелеагър, племенника му, ловния трофей се полагал на [[Аталанта]], защото тя нанесла първа смъртноносната рана. Това обаче станало повод за ожесточен спор между Плексип и Мелеагър. Мелеагър се разневил от обида нанесена по адрес на Аталанта и убил Плексип. Според друг мит Плексип бил убит от Мелеагър в хода на войната между жителите на [[Плеврон]] и [[Калидон]].
'''Плексип''' в [[древногръцката митология]] е брат на [[Алтея]], майката на Мелеагър. Взема участие в лова на [[Калидонски глиган|Калидонския глиган]]. По решение на Мелеагър, племенника му, ловния трофей се полагал на [[Аталанта]], защото тя нанесла първа смъртноносната рана. Това обаче станало повод за ожесточен спор между Плексип и Мелеагър. Мелеагър се разневил от обида нанесена по адрес на Аталанта и убил Плексип. Според друг мит Плексип бил убит от Мелеагър в хода на войната между жителите на [[Плеврон]] и [[Калидон]].


{{митология-мъниче}}
{{митология-мъниче}}

Версия от 11:16, 2 февруари 2006

Плексип в древногръцката митология е брат на Алтея, майката на Мелеагър. Взема участие в лова на Калидонския глиган. По решение на Мелеагър, племенника му, ловния трофей се полагал на Аталанта, защото тя нанесла първа смъртноносната рана. Това обаче станало повод за ожесточен спор между Плексип и Мелеагър. Мелеагър се разневил от обида нанесена по адрес на Аталанта и убил Плексип. Според друг мит Плексип бил убит от Мелеагър в хода на войната между жителите на Плеврон и Калидон.

Шаблон:Митология-мъниче