Бутало: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: be:Поршань
м Робот Добавяне: io:Pistono
Ред 46: Ред 46:
[[hu:Dugattyú]]
[[hu:Dugattyú]]
[[id:Piston]]
[[id:Piston]]
[[io:Pistono]]
[[it:Pistone (meccanica)]]
[[it:Pistone (meccanica)]]
[[ja:ピストン]]
[[ja:ピストン]]

Версия от 18:34, 8 октомври 2010

Бутало е машинен елемент, представляващ цилиндрично тяло, движещо се в цилиндричен отвор - цилиндър, като хлабината между тях е уплътнена чрез уплътнителни елементи, разположени върху буталото. Плунжер е подобен машинен елемент, но е напълно гладък, а уплътнителните елементи са разположени в цилиндъра.

Разновидности

Буталата за двигатели с вътрешно горене се изработват от алуминиеви сплави или от чугун. Буталата биват цели (имат малка маса, предназначени са за бързооборотни и среднооборотни двигатели) и съставни (с голяма маса, предназначени са бавнооборотни двигатели). Целите бутала се леят от алуминиеви сплави или чугун, а съставните се изработват от чугунена пола (цилиндричната направляваща част) и чело от термоустойчиви легирани стомани, свързани помежду си. Превръща получената енергия от изгорелите газове във възвратно-постъпателно движение.

Буталата на медицинските спринцовки за еднократна употреба най-често се изработват от пластмаса. Спринцовките за многократна употреба са със стоманени бутала.



Приложение

Шаблон:Техника-мъниче