Разлика между версии на „Стефан Попов (плувец)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
Форматиране,неутрализиране
(Биография на Стефан Попов (Замората) - плувец легенда. Един от първите професионални състезатели по плуване в България.)
 
(Форматиране,неутрализиране)
'''Стефан Попов (Замората)''' е бивш елитен плувец, един от първите български състезатели. Той е роден на [[14 март]], [[1930 ]]г. в [[София]]. Сърцето на всеки професионален плувец, който чуе името на този титан се изпълва с гордост. Замората е специалист по кроул, а дисциплината, в която е най-добър е 1500 метра свободен стил. Стефан Попов е бил трикратен шампион на [[България]] на 200, 400 и 1500 метра свободен стил през [[1951]]. Плува за клубовете "Раковски" и "Спартак". Както се вижда състезателната му кариера е изтекла много отдавна. Той се състезава от [[1946] до [[1958 ]]г. Очевидно между младото поколение плувци и "неговото време" съществува огромна пропаст, която става все по-дълбока. Малко хора съзнават какво е направил той по простата причина, че не са могли да го видят как плува. Един млад плувец може да знае неговото име и съвкупност от "голи" факти за делото му. Но дали ще се пробуди някакво чувство на възхищение в църцето му?
След края на състезателната си кариера Стефан Попов - Замората става треньор и подготвя наистина огромен брой български плувци, плувци с имена. Замората може да бъде описан с една дума - той е легенда.
Човекът, който е запознат най-много с историята на плуването, с "ерата" на Замората и носи паметта за тях е г-н [[Иван Цанов]]. Защото историята, независимо дали е свързана със спорта или не, трябва да се знае. Тя има огромна мощ - сплотява хората.
 
[[Категория:Български плувци]]

Навигация