Разлика между версии на „Уикипедия:Бъдете смели“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Премахнати редакции на Stefani4823 (б.), към версия на MastiBot
(badi smel)
м (Премахнати редакции на Stefani4823 (б.), към версия на MastiBot)
Уикипедианската общност насърчава потребителите да са смели, [[Уикипедия:Редактиране на страници|когато редактират статии]]. [[Уики]]тата като нас се развиват по-бързо когато всеки помага да се оправят грешките, да се коригира граматиката и словоредът, да се добавят факти и т.н. Очакваме всеки да бъде смел. Колко пъти сте чели нещо и сте си мислели „Защо тук не е поглеждал коректор?“ Уикипедия не само ви позволява да добавяте, подобрявате и редактирате статии, но и ви моли за това. Е, процесът иска известно количество [[Уикипедия:Цивилизованост|вежливост]], но работи, ще видите. Разбира се, и другите могат и ще редактират, това, което напишете вие, но [[Уикипедия:Прилагайте презумпцията за добронамереност|не го приемайте лично]]. Те, и всички ние, просто искаме Уикипедия да е колкото е възможно по-добра [[енциклопедия]].
 
=== …но не и ''безразсъдни'' ===
Въпреки че смелостта на хората, които допринасят, е един от най-ценните капитали на Уикипедия, нека тази смелост не се превръща в безразсъдство. Препоръката „Бъдете смели“ не е оправдание да се пренебрегват изискванията за [[Уикипедия:Неутрална гледна точка|неутралност]] и [[Уикипедия:Възможност за проверка|възможност за проверка]] на информацията, както и [[Уикипедия:Препоръки и правила|правилата и препоръките на Уикипедия]].
statiyata badete smeli e mn hubava ako nyakoi se interesuva de kakvo ozna4ava da badem smeli ? tova e ako nyakoi te nakara da pla4e6 ili da strada6 badi smel i mu otvarni sas dobro toi 6te vide 4e si dobar i smel i 6te te pravi 6tasliv i nyama da iska da se odeli ot teb za6toto si smel ili vliza6 v edin sait kato yikopediya badi smel i se registrirai 4ove4e
 
В някои случаи, за добро или зло, неволните последствия от някоя значителна промяна в страница на Уикипедия може да се окажат по-дълготрайни. Това включва промени, които по технически причини са трудни за връщане, например [[Уикипедия:Преместване и пренасочване|преименуване на статии]], редактиране на страници, към които има много [[Уикипедия:Преименуване и пренасочване|пренасочващи]], създаване на [[Уикипедия:Категории|нови категории]] или други страници извън основното [[Уикипедия:Именни пространства|именно пространство]]. Правете такива редакции само ако сте сигурни, че сте наясно какво правите, и не се притеснявайте да потърсите съвет от други редактори.
 
С особено внимание трябва да се пристъпва към значителните промени или премахване на съдържание по статии с дълга [[Уикипедия:История на страница|история]], на сложни, противоречиви теми. В много случаи, текстовете, такива каквито ги заварвате, са следствие на дълги и пламенни дискусии между много уикипедианци с различни гледни точки. Необмислените редакции по такива щекотливи статии може да разбуни духовете на останалите редактори, които имат отношение към статията.
 
Ако желаете да правите чувствителни промени по статия на спорна тематика (т.е. когато не се касае за [[Уикипедия:Малка промяна|малки козметични промени]]), добра идея е първо да изчетете статията в нейната цялост, да прегледате коментарите на [[Уикипедия:Дискусионна страница|дискусионната ѝ страница]], както и да разлистите историята на статията, за да добиете представа как се е развивала статията и на какъв етап е сега. Разгледайте и свързаните с нея статии, тъй като това, което мислите, че липсва като съдържание в тази точно статия, може би се намира отразено на някоя друга страница. Когато работите по статии на спорна тематика, трябва особено стриктно да се придържате към изискванията за проверимост на информацията и неутралност.
 
Ако предполагате, че вашата промяна ще предизвика остри реакции, добра идея е да изброите на беседата всичките си възражения към текущото състояние на текста, като цитирате фразите, които оспорвате, обосновавате своята позиция и предоставяте [[Уикипедия:Благонадеждни източници|стабилни източници]] за нея (ако това е приложимо). Оставете на другите редактори известно време за реакция: хората редактират Уикипедия в свободното си време и може би няма да ви отговорят начаса. Ако не получите възражения, действайте. Ако смятате да премахвате големи пасажи от статията, препоръчително е да ги поставите на беседата и да изредите възраженията си. Така и останалите редактори ще могат да вникнат във вашите промени и да проследят историята на страницата. Също така не забравяйте да оставите [[Уикипедия:Резюме|резюме]], в което да опишете в какво се състои редакцията ви, плюс обосновка.
 
И още нещо. Допълнително обмисляне изискват всякакви големи промени по [[Уикипедия:Избрани статии|избрани статии]], които уикипедианската общност е признала за образци по своята изчерпателност, коректност и неутралност.
 
== И особено внимавайте за… ==

Навигация