Разлика между версии на „Педро де Алварадо“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (Робот Добавяне: cs:Pedro de Alvarado)
 
[[Файл:Alvarado.jpeg|thumb|right|Педро де Алварадо]]
'''Педро де Алварадо Контрерас''' (познат още като ''Дон Педро де Алворадо'' на [[испански език|испански]] - ''Pedro de Alvarado y Contreras'') е [[Испания|испански]] [[конкистадор]].
 
Известен с високите си [[войн]]ски умения и [[жестокост]]та проявена към местното население, при испанската [[колонизация]] на [[Америка]].
Известен с високите си [[войн]]ски умения и [[жестокост]]та проявена към местното население, при испанската [[колонизация]] на [[Америка]].<br>През 1510 Педро, заедно с всичките си по-малки брата и чичо си се премества в [[Куба]], където започва да се занимава със земеделие. През 1518 участва като командир на един от корабите в експедицията на [[Хуан Диас де Грихалва]]. През 1519 - 1521 придружава [[Ернан Кортес]] като главен лейтенант в завладяването на [[Мексико]], а през 1522 - 1523 участва в експедицията на [[Гонсало Сандовал]] в покоряването на Южно Мексико. На 25 юли 1524 по поръчение на Кортес със 120 конници и 300 войници тръгнал на завоевателен поход към [[Гватемала]]. Открил провлака [[Теуантепек]] (ширина ок.200 км) и тихоокеанското крайбрежие на [[Централна Америка]] на югоизток от провлака до [[залив]]а [[Фонсека]] (13º10`с.ш., 87º40`з.д.), в т.ч. високопланинската област Чиапас (в Югоизточно Мексико) и планинската южна област на Гватемала. Същата година основал град Гватемала. През 1525 завлядява днешните територии на [[Салвадор]] и основава град [[Ел Салвадор]].<br>През 1527 Алварадо е назначен за губернатор на Гватемала, а от 1532 до смъртта си е и губернатор на [[Хондурас]].<br>През 1534 до Алварадо стигат слуховете за богатата империя на [[инки]]те в [[Южна Америка]]. Той се опитва за се включи в завладяването на страната със свои хора и кораби, но е изпреварен от [[Франсиско Писаро]] и е принуден да се оттегли. След това продължава да налага жестоки мерки при потушаване на недоволството на индианците в поверените му територии, като при един от набезите на испанците в индианско селище е премазан от ранен кон и умира няколко дни по-късно на 4 юли 1541 г.
 
През 1510 Педро, заедно с всичките си по-малки брата и чичо си се премества в [[Куба]], където започва да се занимава със земеделие.
 
През 1518 участва като командир на един от корабите в експедицията на [[Хуан Диас де Грихалва]].
 
През 1519-1521 придружава [[Ернан Кортес]] като главен лейтенант в завладяването на [[Мексико]], а през 1522-1523 участва в експедицията на [[Гонсало Сандовал]] в покоряването на [[Мексико|Южно Мексико]].
 
На 25 юли 1524 по поръчение на Кортес със 120 конници и 300 войници тръгва на завоевателен поход към [[Гватемала]]. Открива провлака [[Теуантепек]] (ширина около 200 км) и тихоокеанското крайбрежие на [[Централна Америка]] на югоизток от провлака до залива [[Фонсека]] ({{coord|13|10|N|87|40|W|}}), в т.ч. високопланинската област [[Чиапас]] (в [[Мексико|Югоизточно Мексико]]) и планинската южна област на [[Гватемала]]. Същата година основава град [[Гватемала (град)|Гватемала]].
 
През 1525 завлядява днешните територии на [[Салвадор]] и основава град [[Ел Салвадор]].
През 1527 Алварадо е назначен за губернатор на [[Гватемала]], а от 1532 до смъртта си е и губернатор на [[Хондурас]].
 
През 1534 до Алварадо стигат слуховете за богатата империя на [[инки]]те в [[Южна Америка]]. Той се опитва за се включи в завладяването на страната със свои хора и кораби, но е изпреварен от [[Франсиско Писаро]] и е принуден да се оттегли. След това продължава да налага жестоки мерки при потушаване на недоволството на индианците в поверените му територии, като при един от набезите на испанците в индианско селище е премазан от ранен кон и умира няколко дни по-късно на 4 юли 1541 г.
 
== Източници ==
<references />
* Pedro de Alvarado - Wikipedia.
* М а г и д о в и ч, И. П., История открытия и исследования Центральной и Южной Америки, М., 1965 г.
 
 
[[Категория:Испански изследователи]]
[[Категория:Конкистадори]]
{{Испания-мъниче}}
 
[[ar:بيدرو دي ألفارادو]]

Навигация