Джон Рийс-Дейвис: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 27: Ред 27:


'''Джон Рис-Дейвис''' ({{lang-en|John Rhys-Davies}}) е [[Великобритания|британски]] филмов, телевизионен и театрален [[актьор]], роден през [[1944]] година.
'''Джон Рис-Дейвис''' ({{lang-en|John Rhys-Davies}}) е [[Великобритания|британски]] филмов, телевизионен и театрален [[актьор]], роден през [[1944]] година.

Името му започва да придобива известност след популярния телевизионен филм [[Шогун (филм)|Шогун]] (1980), където изпълнява поддържаща роля в партньорство с [[Ричард Чембърлейн]]. През 1980-те, Джон Рис-Дейвис затвърждава мястото си в световната киноиндустрия с малки но характерни роли във филмови класики като поредицата за [[Индиана Джоунс]] и един от филмите за [[Джеймс Бонд]] - [[Живите светлини]] (1987). В началото на 2000-те години, той изпълнява един от главните образи в една от най-мащабните продукции в историята на кинота - фентъзи епосът в три части [[Властелинът на пръстените (трилогия)|Властелинът на пръстените]] по едноименното произведение на [[Дж.Р.Р.Толкин]].


==Ранни години==
==Ранни години==

Версия от 09:23, 25 октомври 2010

Джон Рис-Дейвис
John Rhys-Davies
Джон Рис-Дейвис през 2003 година.
Джон Рис-Дейвис през 2003 година.
Роден
Активност1964 - до сега
Брачен партньорСюзън А. Д. Уилкинсън (1966-до сега)
Уебсайт
Джон Рис-Дейвис в Общомедия

Джон Рис-Дейвис (Шаблон:Lang-en) е британски филмов, телевизионен и театрален актьор, роден през 1944 година.

Името му започва да придобива известност след популярния телевизионен филм Шогун (1980), където изпълнява поддържаща роля в партньорство с Ричард Чембърлейн. През 1980-те, Джон Рис-Дейвис затвърждава мястото си в световната киноиндустрия с малки но характерни роли във филмови класики като поредицата за Индиана Джоунс и един от филмите за Джеймс Бонд - Живите светлини (1987). В началото на 2000-те години, той изпълнява един от главните образи в една от най-мащабните продукции в историята на кинота - фентъзи епосът в три части Властелинът на пръстените по едноименното произведение на Дж.Р.Р.Толкин.

Ранни години

Джон Рис-Дейвис е роден на 5 май 1944 година в град Солсбъри, графство Уилтшър, Англия. Родителите му са от уелски произход. Майка му Мери Маргарита Филис Джоунс е медицинска сестра, а баща му Рис Дейвис е машинен инженер[1][2] и колониален офицер[3]. Джон прекарва голяма част от детството си в родния град на майка си - Аманфорд, Уелс и в Танзания, Африка, където баща му е разпределен по служба като офицер. Когато е девет годишен го връщат от Африка за да учи в смесеното училище „Truro School“ в град Труроу, графство Корнуол[2]. След завършване на гимназия, Джон е студент в „Университета на Източна Англия“ (University of East Anglia) в Норич. Там той формира общност с интереси в изкуството на драмата. След като известно време е преподавател в средното училище в град Уотън, Норфолк, Джон Рис-Дейвис си спечелва място в Кралската академия за драматично изкуство в Лондон.

Избрана Филмография

Година Заглавие на български Оригинално заглавие Роля Режисьор Бележки
1980 Шогун Shōgun Родригес телевизионен сериал
1981 Похитителите на изчезналия кивот Raiders of the Lost Ark Салах
1985 Мините на цар Соломон King Solomon's Mines Догати
1987 Живите светлини The Living Daylights генерал Леонид Пушкин
1989 Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход Indiana Jones and the Last Crusade Салах
1992 Изгубеният свят The Lost World професор Джордж Чаланджър
2001 Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring Гимли
2002 Властелинът на пръстените: Двете кули The Lord of the Rings: The Two Towers Гимли
2003 Властелинът на пръстените: Завръщането на краля The Lord of the Rings: The Return of the King Гимли

Източници

  1. John Rhys-Davies Biography (1944-) // filmreference.com. Посетен на 2009-05-27.
  2. а б John Rhys Davies Biography // Yahoo! Movies. Посетен на 2009-05-27.
  3. John Rhys-Davis // nTZ. Посетен на 2009-05-27.

Външни препратки