Фурма: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м Премахнати редакции на 83.228.60.17 (б.), към версия на Elkost
Ред 4: Ред 4:


Сушените фурми са много популярна разядка, особено характерна за [[Магреб]]. Сурови или сушени могат да се ползват за [[печиво|печива]], [[конфитюр]]и и подобни. От тях също така се прави и [[алкохол]], употребяват ги и в народната медицина.
Сушените фурми са много популярна разядка, особено характерна за [[Магреб]]. Сурови или сушени могат да се ползват за [[печиво|печива]], [[конфитюр]]и и подобни. От тях също така се прави и [[алкохол]], употребяват ги и в народната медицина.
Как да ги избирате

Избирайте закръглени и меки фурми с гладка и лъскава кожа. Избягвайте много набръчкани плодове, или такива със захарни кристали по повърхността.

Съхранение

Съхранявайте пресните фурми до 2 седмици в найлонов плик в хладилник. Изсушените фурми могат да се съхраняват в херметически затворена кутия на стайна температура на хладно и сухо място до 6 месеца, а в хладилник – до 1 година.

Употреба

Докато са пресни, фурмите съдържат около 55% захар – процент, който нараства значително когато фурмите се изсушат и захарта се концентрира.




[[Категория:Плодове]]
[[Категория:Плодове]]
Ред 37: Ред 24:
[[sv:Dadelpalm]]
[[sv:Dadelpalm]]
[[zh:枣椰树]]
[[zh:枣椰树]]
Фурмите са великолепни сладки плодове, които идват в нашата страна изсушени и опаковани в сандъци или кутии. Те се внасят от Иран, Сирия, Тунис и други топли страни. Родина на финиковата палма, от която се раждат фурмите, е долината на реките Тигър и Ефрат.
Финиковото дърво достига височина 10-30 метра и възраст до 100 г. Ражда плодове след 10-годишна възраст, а е в пълен разцвет на 30 г. Една палма е в състояние да даде 80-100 кг пресни фурми, които са с жълт до червеникавокафяв цвят, нежна кожа, много сладко плодово месо и една твърда семка. Предназначените за износ фурми се изсушават по специална технология и се пресоват. Високата концентрация на захар в тях ги предпазва от разваляне.

Витаминното съдържание на изсушения плод, такъв какъвто ни се предлага на пазара, не е много високо. Витамин С до 3 мг%. Високото съдържание на минерални вещества правят от фурмата извънредно полезен плод. Калий – 619 мг%, магнезий – 57 мг%, калций 53 мг%, фосфор – 25 мг%.
Затова те са полезни за заздравяване на костите, зъбите и косата.
Намират се следи и от йод. Фурмата съдържа около 70% захар, което я прави насищаща и хранителна. Един килограм плод дава 315 калории. Посочените цифри се отнасят за изсушени плодове, като съдържащите се в тях вещества са в концентриран вид.


[[Фурми]] - с тях европейците се запознават неотдавна - преди 100 години. Когато първите преселници в Северна Америка опитали фурмите, те останали разочаровани от вкуса им. Оттогава те сметнали фурмата за неядлив плод, докато индианците не им обяснили, че студът подобрява техния вкус. Едва когато вкусили зрелия плод, те променили своето мнение.
Фурмите са много ценен плод, съкровищница на важни хранителни вещества. Те съдържат значителни количества захар и фруктоза, органични киселини, витамини С, В, Р, каротин, фосфор, калций, магнезий, протеини, танин, микроелементи (желязо, йод, цинк, мед и др.). Фурмите са особено полезни за бременните жени. Укрепват защитните сили на организма, имат тонизиращ ефект, доставят необходимата енергия, поддържат минералния баланс. Влияят добре при обменни заболявания, особено при нарушени функции на щитовидната жлеза, поради високото съдържание на йод. Фурмите се препоръчват в случаите с повишена киселинност на стомашния сок, при сърдечносъдови, стомашно-чревни и чернодробни заболявания. По своите вкусови, хранителни, лечебни и диетични свойства фурмите са на второ място след цитрусовите плодове.
Фурмите широко се използват в кулинарната практика. Поднасят се сушени, в някои случаи залети с лимонов сок и добавена сметана. Слагат се в сладкиши, сладолед, кисело мляко, пудинги, мусове, от тях се приготвят мармалади. От фурмите се правят различни видове напитки-вино, саке, а печените семена се използват за заместители на кафе.

Версия от 10:30, 25 октомври 2010

Фурми и костилки
Клон с фурми

Фурма (от персийски през турското hurma) се нарича сладкият плод на финиковата палма. Типичен за Средиземноморието и Западна Азия. С високо съдържание на въглехидрати (50-70% захар), желязо, калий и фосфор.

Сушените фурми са много популярна разядка, особено характерна за Магреб. Сурови или сушени могат да се ползват за печива, конфитюри и подобни. От тях също така се прави и алкохол, употребяват ги и в народната медицина. Шаблон:Растение-мъниче