Камбанария: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (Робот Добавяне: an:Campanal)
No edit summary
'''Камбанарията''' е специална [[култ]]ова постройка или част от [[архитектура|архитектурен]] ансамбъл. Обикновено представлява висока [[кула]], по-висока от основната сграда на [[храм]]а, където са монтирани от една до множество [[камбана|камбани]], с които вярващите се призовават за [[богослужение]].
 
Появява се след [[4 век]], когато камбаните започват да навлизат като страничен елемент в [[християнство|християнския култ]]то, но се разпространява широко в по-късния етап от [[средновековие]]то, приблизително между [[9 век|9]] и [[12 век]].
 
В ранните християнски храмове камбанарията е допълнителна пристройка към съществуващата вече църковна сграда (понякога камбанариите са достроявани към храма много векове по-късно от неговото построяване).
 
В късната средновековна архитектура и в последвалите етапи от развитието ѝ, камбанарията става част от основния архитектурен ансамбъл. Всеки град в Западна Европа се е стремял да има по-висока камбанария за да привлича повече търговци и посетители в града.
 
== Вижте също ==
*[[Списък на най-високите православни храмове и камбанарии]]
 
 
 
{{commonscat|Bell towers}}

Навигация