Разлика между версии на „Обрезание Господне“

Направо към навигацията Направо към търсенето
кат.
м (Робот Добавяне: gl:Prepucio sagrado)
(кат.)
'''Обрезание Господне''' е хриситянски празник, който се чества на 011 януари, според православния календар.
 
 
== История ==
Обрезанието ([[обрязване]]) е свещенодействие, установено в [[Стар]]ия [[завет]] при патриарх [[Авраам]] в самото начало на второто2 хилядолетие преди раждането на [[Иисус Христос]]. Послужило като "знак на завета" между Бога и богоизбрания народ, и като далечен предобраз на предстоящото [[Кръщение]] (Колос 2:11). Като печат на този знак служело името, което давали на маладенеца при обрязването му.
 
Като печат на този знак служело името, което давали на маладенеца при [[обрязване]]то му.
 
Потомък по плът на Авраам, прославян в [[Нов]]ия [[завет]], Господ Исус Христос бил обрязан на 8 ден от неговото раждане и му дали името Иисус, наречено от ангела (Лука 1:31, 2:21).
 
Пресветата му Майка [[Богородица]] Дева Мария, по Мойсеевия закон, принесла две гургулици или два гъбъла, каквито се полагали по онова време на бедните израилтяни, които не можели да донесат агне или теле (Лев 12:8).
 
Потомък по плът на Авраам, прославян в [[Нов]]ияНовия [[завет]], Господ Исус Христос бил обрязан на 8-ия ден от неговото раждане и му дали името Иисус, наречено от ангела (Лука 1:31, 2:21). Пресветата му Майка [[Богородица]] Дева Мария, по Мойсеевия закон, принесла 2 гургулици или 2 гълъба, каквито се полагали по онова време на бедните израилтяни, които не можели да донесат агне или теле (Лев 12:8).
 
== Честване ==
Още от [[ІV век]], Обрезание Господне е честван като тържествен Господски празник, с който приключвал осемприключва дневният8-дневния кръг на Рождественските дни.
 
 
== Източници ==
* "Жития на светиите", Синодално издателство, С.1991г., стр. 5
 
[[Категория:Празници]]
[[Категория:Християнски празници]]
[[Категория:Християнство]]
 
[[ar:عيد الختان]]

Навигация