Компютърно проектиране: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
SieBot (беседа | приноси)
Xqbot (беседа | приноси)
м Робот Промяна: et:Raalprojekteerimine
Ред 25: Ред 25:
[[en:Computer-aided design]]
[[en:Computer-aided design]]
[[es:Diseño asistido por computadora]]
[[es:Diseño asistido por computadora]]
[[et:CAD]]
[[et:Raalprojekteerimine]]
[[fa:طراحی به کمک رایانه]]
[[fa:طراحی به کمک رایانه]]
[[fi:Tietokoneavusteinen suunnittelu]]
[[fi:Tietokoneavusteinen suunnittelu]]

Версия от 23:49, 7 ноември 2010

Системите за автоматизирано проектиране и компютърното проектиране (Шаблон:Lang-en, произнася се [kəmˈpjuːtə ˈeɪdɪd dɪˈzaɪn]) са термини, обединяващи софтуерни и хардуерни похвати за геометрично моделиране, позволяващи проектиране и изпитване във виртуална среда (с помощта на компютър и компютърни симулации) на промишлени изделия, както и на инструментите необходими за тяхното производство.

CAD системите са заменили чертожната дъска както и много рутинни дейности при създаването на конструкционна документация за механични, електрически или електронни продукти. Намират приложение в отрасли като уредостроенето, машиностроенето, автомобилостроенето, самолетостроенето, корабостроенето, в денталната медицина, а също така и в архитектурата и строителното инженерство.

Технология

Софтуер

Първоначално софтуера за CAD системите бил разработван с езици като Fortran, но с навлизането на обектно-ориентираното програмиране с неговите предимства това рязко се променило. Обикновено съвременните системи за моделиране на плътни тела (на английски: Solid modeling) и произволни повърхнини (на английски: Freeform surface modelling) се изграждат на базата на различни основни C модули с техни собствени APIs.

Източници

http://de.wikipedia.org/wiki/Computer_Aided_Design