Направо към съдържанието

Хетеросексизъм: Разлика между версии

м
Обективност според английската и френската статия
(Неутрализация)
м (Обективност според английската и френската статия)
'''Хетеросексизъм''' гей-активиститесе наричатнарича идеята идеята, че единствено допустимото от морална и природна гледна точка [[сексуално поведение]] е [[хетеросексуалност|хетеросексуалното]] поведение, т.е. сексуалното общуване между [[мъж]] и [[жена]]. Със същия [[термин]] понякога се обозначават и резултатите на тази идеология. Като синоними се използват '''хетеросексуализъм''', '''хетероцентризъм''' и '''хетерошовинизъм'''. Тази идея хетеросексуалните я наричат просто '''нормалност.'''
 
Понятието ''хетеросексизъм'' основно се използва като алтернатива на [[хомофобия]], в смисъла й на анти-гей сантимент, а не на клинично състояние. Формата на самия термин го поставя в една група с понятия като [[сексизъм]] и [[расизъм]], с които той е и в смислова [[корелация]].
 
Хетеросексистката идеология (идеологията на нормалните) предполага, че всички хора, без изключение, са поначало хетеросексуални. В съвременното общество хетеросексизмът присъства почти навсякъде, в ежедневния живот - в образованието, в семейното възпитание, в медиите, в рекламите и т.н.
 
Хетеросексистките идеи оправдават предразсъдъците и омразата спрямо [[сексуални малцинства|сексуалните малцинства]] и са в основата на насилието срещу тях. Хетеросексизмът твърди, че не-хетеросексуалните хора са "станали" такива - по свой избор или под влияние на нездрава социална среда или лошо възпитание. Също че това е временно и преодолимо състояние, че не-хетеросексуалните хора са виновни, защото не искат отново "да станат" хетеросексуални, и пр. В доразвитие на тази хипотеза се смята, че не-хетеросексуалните хора са психически увредени и неустойчиви, че са непълноценни личности и че не могат да се справят с всичко, с което хетеросексуалните могат - например да създадат здраво семейство, да отгледат и възпитат деца, дори да заемат определени обществени и политически позиции.
 
Според не-хетеросексуалните и защитниците на техните права, примери за хетеросексизъм в САЩ са продължаващата забрана за служба на лезбийки и гейове в армията; широкоразпространената липса на защита от анти-гей дискриминацията, враждебността срещу хомосексуалните връзки, наличието на закони срещу содомията в повече от 1/3 от щатите. Гласувалите за тези закони, а именно болшинството хетеросексуални хора, ги считат за обективно необходими.
 
Въпреки горното, гей-активистите се опитват да убедят обществото, че: „ЗаконодателстватаЗаконодателствата в западните държави се стремят да ограничат влиянието на хетеросексистките възгледи, главно чрез въвеждането на [[дискриминация|антидискриминационни]] [[закон]]и, както и чрез узаконяване на [[граждански съюз|съвместното съжителство]], [[еднополов брак|еднополовите бракове]], и други уравняващи законовия статут мерки.“
 
== Вижте също ==