Меровинги: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Промяна: br:Meroveed
Премахване на цялото съдържание на страницата
Ред 1: Ред 1:
'''Меровингите''' са династия [[франки|франкски]] крале, управлявали често променяща се територия, включваща части от днешните [[Франция]], [[Нидерландия]] и [[Германия]] в периода от [[5 век|5]] до [[8 век]]. Наричани от съвременниците си и „дългокосите крале“ - дългата коса „[[Мунд]]“ е символ на магическа сила в древно германските вярвания.

Меровингската династия получава името си от [[Меровех]] (понякога латинизирано като Меровей или Меровий), водач на [[салически франки|салическите франки]] от около [[447]] до [[457]], и се появява в по-общата история с победите на [[Хилдерик I]] (управлявал около [[457]]–[[481]]) срещу [[вестготи]]те, [[сакси]]те и [[алемани]]те. [[Хлодвиг I]], синът на Хилдерик I, успява да обедини почти цяла [[Галия]] северно от [[Лоара]] ([[486]]), да приеме [[католицизъм|католицизма]] ([[496]]) и да унищожи кралството на [[вестготи]]те в [[Тулуза]] през [[507]]. При смъртта си Хлодвиг I разделя кралството между четиримата си сина според франкския обичай. Отделните части на свой ред са разделени отново на множество малки княжества, чиито владетели са наричани меровингски крале.

Меровингските крале назначават [[магнати]] за ''comites'', [[граф]]ове, натоварвайки ги с отбраната, администрацията и решаването на съдебни спорове. Това се случва във време на колапс на [[централизация|централизираната]] [[Римска империя|римска]] данъчна и административна система и изчезване на старата държавна структура. Графовете трябва да осигуряват армии. Те ги набират от своите подчинени, наричани [[рицар]]и, получаващи земя в замяна на службата си. Тези армии са свиквани от краля за защита или нападение. Графовете не плащат пари на краля, тъй като няма много пари в обращение. Очаква се кралят да се издържа сам от производството на своя частен [[домен]]. Тази система постепенно се развива в западноевропейския [[феодализъм]].

От гледна точка на краля системата не е добра. Той не получава приходи, няма какво да даде, освен земя, която, веднъж дадена, никога не се връща. Кралете стават все по-бедни, все по-безделни или ''rois faineants''. През [[7 век]] те изоставят всяко сериозно усилие да управляват.

В началото на 7 век меровингските крале започват да оставят все по-голяма част от ежедневното управление на един влиятелен служител в домакинството им, наричан ''maior domo'' или [[майордом]]. Службата на майордомите на свой ред става наследствена в семейството на [[каролинги]]те. Скоро те се превръщат в истинските военни и политически водачи на франкското кралство. Това си проличава през [[732]], когато нахлулата в страната арабска армия ([[маври]]) от [[Испания]] е разбита от войска, водена не от краля, а от майордома [[Карл Мартел]]. Този период е известен като време на „ленивите крале“.

Синът на Карл Мартел, майордомът [[Пипин Къси]], получава подкрепата на франкските благородници за смяна на династията. Когато [[папа Захарий]] го призовава на помощ срещу [[лангобарди]]те, той настоява в замяна за църковното одобрение за коронацията му. През [[751]] г. [[Хилдерик III]], последният франкски крал от династията на Меровингите, е свален от власт. Той е оставен жив, но дългата му коса е отрязана и е изпратен в манастир.

== Вижте още ==
* [[Списък на меровингски крале]]

== Външни препратки ==
* [http://www.hrono.ru/geneal/geanl_fr_01.html Генеалогическо дърво на Меровингите]

[[Категория:Меровинги|*]]
[[Категория:Франки]]
[[Категория:История на Франция]]
[[Категория:История на Германия]]

[[als:Merowinger]]
[[ar:ميروفنجيون]]
[[arz:ميروڤينجيين]]
[[az:Merovinqlər]]
[[br:Meroveed]]
[[bs:Merovinzi]]
[[ca:Dinastia Merovíngia]]
[[cs:Merovejci]]
[[da:Merovinger]]
[[de:Merowinger]]
[[el:Μεροβίγγειοι]]
[[en:Merovingian dynasty]]
[[eo:Merovidoj]]
[[es:Dinastía Merovingia]]
[[et:Merovingid]]
[[eu:Merovingiar leinua]]
[[fa:مروونژی‌ها]]
[[fi:Merovingit]]
[[fr:Mérovingiens]]
[[fy:Merovingen]]
[[ga:Na Meirvínsigh]]
[[gl:Dinastía Merovinxia]]
[[he:השושלת המרובינגית]]
[[hr:Merovinzi]]
[[hu:Merovingok]]
[[id:Dinasti Merovingia]]
[[is:Mervíkingar]]
[[it:Merovingi]]
[[ja:メロヴィング朝]]
[[ka:მეროვინგები]]
[[ko:메로빙거 왕조]]
[[lb:Merowenger]]
[[lt:Merovingai]]
[[lv:Merovingi]]
[[ms:Wangsa Merovingia]]
[[nl:Merovingen]]
[[nn:Merovingarane]]
[[no:Merovingere]]
[[pl:Merowingowie]]
[[pt:Merovíngios]]
[[ro:Dinastia Merovingiană]]
[[ru:Меровинги]]
[[scn:Miruvinci]]
[[sh:Merovinzi]]
[[simple:Merovingian dynasty]]
[[sr:Меровинзи]]
[[sv:Merovinger]]
[[th:ราชวงศ์เมโรแว็งเชียง]]
[[tr:Merovenj Hanedanı]]
[[uk:Меровінги]]
[[vls:Meroviengers]]
[[zh:墨洛溫王朝]]

Версия от 10:51, 21 ноември 2010