Разлика между версии на „Музей на киселото мляко“

Направо към навигацията Направо към търсенето
Добавяне на секция "Вижте Още " и добавяне на препратка
м
(Добавяне на секция "Вижте Още " и добавяне на препратка)
В библиотеката се съхраняват голям брой разнообразни информационни материали за българското [[кисело мляко]]. От първата научна публикация на д-р Стамен Григоров за киселото мляко, отпечатана на [[френски език]] през 1905 г., до последните проучвания върху [[рак (болест)|противораковите]] свойства на [[Lactobacillus bulgaricus]], извършени от проф. Акийоши Хосоно, в университета Шиншу, [[Япония]], преди няколко години.
 
В изложбената зала е представен макет, който подробно показва получаването на сурово [[мляко]], промишленото производство на кисело мляко и реализацията на готовия продукт, в търговската мрежа. На стените са окачени информационни табла, коитокои[[Национален_стандарт_за_Българско_кисело_мляко|Национален стандарт за Българско кисело мляко]]то описват историята на киселото мляко; домашното [[подквасване]] и [[занаятчийство|занаятчийското]] производство на кисело мляко; промишлените технологии за получаване на кисело мляко; хранителната, и биологичната стойност на българското кисело мляко.
 
Музеят е тържествено открит на 29 юни 2007 г. По случай откриването на музея, в гр. Трън се провежда първият Празник на българското кисело мляко, с богата фолклорна програма, конкурси за рисунка и есе на тема "Киселото мляко - българското име на дълголетието", и конкурс за най-добро домашно приготвено кисело мляко.
[[Категория:Музеи в България по тематика|Кисело мляко]]
[[Категория:Трън]]
 
==Вижте Още==
[[Национален стандарт за Българско кисело мляко]]
162

редакции

Навигация