Тана (езеро): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 2: Ред 2:
'''Езерото Тана''', '''Цана''' или '''Дембея''' е разположено в северозападната част на [[Етиопия]], [[Северна Африка]], Абисинското плато.
'''Езерото Тана''', '''Цана''' или '''Дембея''' е разположено в северозападната част на [[Етиопия]], [[Северна Африка]], Абисинското плато.


От него извира [[река]] [[Сини Нил]], която е [[приток]] на [[река]] [[Нил]]. [[Езеро]]то е на 1 830 метра [[надморска височина]] и е с [[площ]] 2 156 км<sup>2</sup>. Дължината му е 76 км, широко е 71 км, дълбоко - 72 м. Има тектонско-вулканичен [[произход]]. Подходящо е за [[риболов]] и корабоплаване.
От него извира [[река]] [[Сини Нил]], която е [[приток]] на [[река]] [[Нил]]{{заедно със Бели Нил}}. [[Езеро]]то е на 1 830 метра [[надморска височина]] и е с [[площ]] 2 156 км<sup>2</sup>. Дължината му е 76 км, широко е 71 км, дълбоко - 72 м. Има тектонско-вулканичен [[произход]]. Подходящо е за [[риболов]] и корабоплаване.


==Външни препратки==
==Външни препратки==

Версия от 17:12, 30 ноември 2010

Спътникова снимка на езерото

Езерото Тана, Цана или Дембея е разположено в северозападната част на Етиопия, Северна Африка, Абисинското плато.

От него извира река Сини Нил, която е приток на река НилШаблон:Заедно със Бели Нил. Езерото е на 1 830 метра надморска височина и е с площ 2 156 км2. Дължината му е 76 км, широко е 71 км, дълбоко - 72 м. Има тектонско-вулканичен произход. Подходящо е за риболов и корабоплаване.

Външни препратки

Шаблон:Етиопия-мъниче